miercuri, 5 august, 2020
30 C
București

Alegerile legislative din Croația: Conservatorii revendică victoria

Duminică, 5 iulie, au avut loc în Croația alegeri legislative. Conservatorii premierului actual Andrej Plenkovic s-au situat într-o poziție confortabilă, care-i permite formarea unui nou guvern având urgenta misiune de a scoate țara din dificultățile provocate de pandemia Covid-19.

Primele rezultate obținute în urma deschiderii a 90% din sufragii arată că partidul conservator HDZ (Uniunea Democratică Croată) al premierului Plenkovic și-a consolidat prezența în parlament, asigurându-și 68 din cele 151 locuri în forul legislativ. Un astfel de rezultat, a subliniat Plenkovic, “constituie nu doar o simplă victorie, ci o victorie care ne angajează”. Reamintim că HDZ este partidul care a dominat viața politică a țării încă de la proclamarea independenței Croației, în 1991. “Avem acum un mandat cu multiple provocări, dar unele dintre ele sunt cu mult mai importante”, a avertizat Plenkovic, făcând referire la dificultăţile economice apărute în urma crizei sanitare. Centru-stânga social-democrat a obținut doar 42 mandate, în timp ce partidul lui Miroslav Skoro, populist, a obținut 15 mandate, capabil să decidă majoritatea necesară unei majorități de guvernare.

Chiar dacă nu au obținut majoritatea absolută, conservatorii HDZ sunt mult distanțați față de rivalii social-democrați, ei putând conta pe sprijinul a opt deputați din partea minorităților și pe cel al “Mișcării patriotice” a cântărețului folk naționalist Miroslav Skoro pentru a ajunge la 76 mandate necesare formării noului guvern.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Vânzarea de carte, salvată de un fenomen gen Chippendales

Efectele pandemiei asupra vânzărilor de produse care nu sunt efectuate online au fost dintre cele mai diverse,...

A Portuguesa, o adaptare cinematografică de excepţie

Cinematografele rămân închise, un motiv în plus pentru a acorda atenţie proiecţiilor în aer liber şi site-urilor...

Apariţii editoriale: ”Semne alese”, la primul număr

Piața editorială românească s-a îmbogățit cu o nouă revistă literară online: „Semne alese”. Cu...