2.1 C
București
joi, 28 ianuarie

Alegerile legislative din Croația: Conservatorii revendică victoria

Duminică, 5 iulie, au avut loc în Croația alegeri legislative. Conservatorii premierului actual Andrej Plenkovic s-au situat într-o poziție confortabilă, care-i permite formarea unui nou guvern având urgenta misiune de a scoate țara din dificultățile provocate de pandemia Covid-19.

Primele rezultate obținute în urma deschiderii a 90% din sufragii arată că partidul conservator HDZ (Uniunea Democratică Croată) al premierului Plenkovic și-a consolidat prezența în parlament, asigurându-și 68 din cele 151 locuri în forul legislativ. Un astfel de rezultat, a subliniat Plenkovic, “constituie nu doar o simplă victorie, ci o victorie care ne angajează”. Reamintim că HDZ este partidul care a dominat viața politică a țării încă de la proclamarea independenței Croației, în 1991. “Avem acum un mandat cu multiple provocări, dar unele dintre ele sunt cu mult mai importante”, a avertizat Plenkovic, făcând referire la dificultăţile economice apărute în urma crizei sanitare. Centru-stânga social-democrat a obținut doar 42 mandate, în timp ce partidul lui Miroslav Skoro, populist, a obținut 15 mandate, capabil să decidă majoritatea necesară unei majorități de guvernare.

Chiar dacă nu au obținut majoritatea absolută, conservatorii HDZ sunt mult distanțați față de rivalii social-democrați, ei putând conta pe sprijinul a opt deputați din partea minorităților și pe cel al “Mișcării patriotice” a cântărețului folk naționalist Miroslav Skoro pentru a ajunge la 76 mandate necesare formării noului guvern.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW