Timpul trece pe nesimțite. Parcă ieri îl auzeai pe cel mic plângând, dorind imediata și totala ta atenție. Dar acum iată, are deja 13 luni și, dacă la statul în picioare a devenit deja expert, de mers nici nu se pune problema. Nu te îngrijora, însă, fiecare copil are ritmul său, iar vârsta de la care începe sa meargă abia a început. Unii așteaptă până la 16-17 luni pentru a-și vedea copilul facand primii pași, alții chiar și mai mult. Dacă totuși găsești un motiv de îngrijorare, nu dispera.
Iată 5 trucuri prin care îl poți face pe cel mic sa meargă mai repede
- Ține-l desculț!
Se știe ca unul dintre cele mai dezvoltate simțuri ale copilului este cel tactil. Nefiind încă pe deplin stăpân pe propriile mișcări, acesta se orientează în spațiu mai mult instinctiv, pe baza simțurilor. Așadar, dacă renunți la pantofii ce se interpun între el și suprafața pe care calcă, ajuți la formarea unei legături între aceasta și talpa celui mic. Simțind podeaua ajunge sa o cunoască și astfel prinde curajul sa o testeze singur. În plus, testarea cât mai multor suprafețe ajută la folosirea diferitelor grupuri de mușchi sau articulații, altfel neutilizate. Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit, într-un studiu, că petrecerea timpului fără încălțăminte stimulează dezvoltarea unor funcții cognitive și ajută la îmbunătățirea performanței intelectuale!
- Lasă-l în compania copiilor mai mari
Mai ales în primii ani ai vieții, copiii se dezvoltă imitând ceea ce văd sau aud în jur. Așadar, compania altor copii nu poate fi decât benefică în creșterea celui mic. Văzând cum alții mai mari decât ei merg fără ajutorul părinților sau bunicilor și sunt liberi să se joace după cum vor, și ei vor prinde dorința sa facă același lucru. Așadar, printr-un exercițiu de voință, cel mic te poate surprinde într-o zi deplasându-se de colo dincolo fără ajutor din partea ta.
- Nu-l mai ține în brațe atât de mult!
Cu toții ne dorim să fim cât mai aproape de cel mic. De aceea, deși uneori suntem nevoiți să îndurăm groaznicele dureri de spate, nu-l putem lăsa jos pe cel mic. Pentru mers aceasta este, însă, cum nu se poate mai rău. Fiind ținut de permanență în brațe, acesta poate deveni leneș, obișnuit să fie tot timpul cărat de altcineva. Așadar, atunci când vei dori să-l faci să meargă, mai mult ca sigur ca te vei confrunta cu reale probleme.
- Investește într-un premergător
Câteodată, însă, copiii au nevoie de un mic impuls. Odată ce l-ai dezobișnuit de statul numai în brațe, următorul pas pe care îl poți face este să găsești un premergător potrivit lui. Dacă ești în căutarea unuia care să-ți satisfacă toate nevoile, alege un premergător de la Ilbambino, magazinul online care vine în ajutorul tău cu o varietate de produse pentru prichindei. Astfel, nu numai ca îl obișnuiești să se miște singur și fără ajutor, ba îl poți chiar observa constant, căci mai mult ca sigur se va ține toată ziua după tine, în timp ce te ocupi de alte treburi casnice.
- Nu uita să îl încurajezi!
Cui nu-i plac laudele și încurajările? Adulți fiind, și noi reactionam pozitiv la vorbele frumoase spuse de ceilalți…iar cei mici, cu atât mai mult. Tot timpul vor căuta aprobarea ta, chiar și când vor mai crește, de aceea aprecierile sunt tot timpul bine venite. Încurajându-l pe cel mic să meargă nu va veni, deci, decat ca un stimul suplimentar, uneori fix acel ceva care îl va face să se ridice și să vină până la tine. Așadar, nu uita de remarcile pozitive de nelipsit din meniu!
Dacă cel mic nu a găsit încă puterea sau curajul necesare pentru a se ridica și a face primii săi pași în lume, nu dispera, toate vin la timpul lor. Tot ce poți să faci este să fii mereu alături de el, asigurându-i nu doar o viață confortabilă, ci și una plină de dragoste și căldură. Ai răbdare, și totul va fi bine. Și nu uita, cele mai bune lucruri vin atunci când te aștepți mai puțin!