Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett a fost votată în cele din urmă de Senatul american pentru a deveni membră pe viață a Curții Supreme americane. Ea a fost propusă de președintele Donald Trump, în ciuda opoziției multor oameni politici, nu doar democrați, care nu agreează atitudinea ei în chestiunea dreptului la avort.
Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, remarcă presa și analiștii politici
locali, președintele Trump dă „o lovitură”: schimbă raportul de forțe în favoarea conservatorilor republicani în componenţa unei instituții-cheie precum Curtea Supremă.
Referindu-se la intrarea în componenţa Curții Supreme a dnei Amy Coney Barrett, istoricul american Simon Grivet a declarat pentru Radio France Internationale că a avut loc, de fapt,”o cotitură istorică” ce contribuie la consolidarea unui proiect republican ce data de mai multă vreme. De circa 30 de ani, spune istoricul citat, republicanii s-au străduit să-și „împingă pionii” pentru a-și asigura un raport de forțe confortabil lor în această importantă instituție. Efectul așteptat al acestei noi numiri este așteptat, fără îndoială, după alegerile din 3 noiembrie și, mai ales, în condițiile în care Donald Trump va fi învingător. De decenii, Curtea Supremă a devenit arbitru în subiecte foarte controversate, aflate în dispute aprinse între republicani și democrați. Sunt bine cunoscute chestiunile privind legalizarea avortului, obiectiv în care vor avea de acum încolo un susținător puternic în dna Amy Coney Barrett. În afara dreptului la avort, există probleme privind dreptul de a poseda arme de foc. O Curte Supremă majoritar conservatoare ar putea face extrem de dificilă adoptarea unei legi vizând controlul asupra armelor de foc. Este de asemenea cunoscută opoziția dnei Amy Coney Barett față de programul Obamacare privind accesul la asistență medicală a americanilor. Urmează, începând din 10 noiembrie, audieri referitoare la acest subiect, membrii Curții Supreme având un rol important în aceste dezbateri. Există, acum, chiar pericolul ca legea privind asigurarea de sănătate, actualmente încă în vigoare, să fie anulată.
La idei recent avansate în opoziția democrată privind posibilitatea schimbării numărului membrilor Curții Supreme (eventual până la 15 membri), însuși candidatul democrat Joe Biden consideră că aceasta nu este o prioritate a sa. Atât el, cât și consilierii săi au considerat că nu este cazul să-i supere pe republicanii care, în actuala campanie pentru scrutinul din 3 noiembrie, au ales să nu-l susțină pe Donald Trump.
Foto: Wikipedia: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94511816