Legendele Olimpului reprezintă un subiect spectaculos din istorie și au fost transmise din generație în generație. Cărțile, jocurile, filmele și turismul au contribuit din plin la popularitatea pe care o au, crescând astfel interesul oamenilor pentru ele.
Iată 5 moduri în care s-au transmis legendele Olimpului în istorie:
1. Prin intermediul cărților – De fapt, legendele Olimpului s-au transmis în mod deosebit prin intermediul cărților încă din cele mai vechi timpuri. Iar un rol important l-au avut scrierile lui Homer. Dar cărțile despre aceste legende apar în continuare în mod constant, câteva titluri cunoscute fiind The gods and goddesses of Olympus (Aliki Brandenberg, 1994), The Gods of Olympus: A History (Barbara Graziosi, 2013) sau Percy Jackson’s Greek Gods (Rick Riordan, 2014). În România, una dintre cele mai cunoscute cărți este „Legendele Olimpului”, o lucrare în două părți care i-a aparținut lui Alexandru Mitru și a fost lansată în anul 1960.
2. Sunt foarte multe jocuri inspirate din legendele Olimpului – Companiile care dezvoltă jocuri au contribuit din plin la transmiterea din generație a generație a legendelor Olimpului, fie că vorbim despre zei sau despre semizei cum este Hercule. De altfel, despre Hercule s-au făcut o mulțime de jocuri video. Un alt titlu important este Clash of the Titans, lansat în 2010, ce putea fi jucat pe Xbox 360, PlayStation 3, Wii și Nintendo DS. Apoi, pe acest site sunt disponibile multe sloturi inspirate din legendele Olimpului. Cel mai cunoscut este Olympus Glory, lansat de compania EGT în 2016. Printre simbolurile acestui joc cu o grafică foarte bună se află Zeus, Poseidon, Apollo, Afrodita și Artemis.
3. Filme – De multe ori, legendele Olimpului sunt transmise mai departe și prin intermediul unor filme. S-au făcut numeroase producții inspirate din aceste legende, iar printre cele mai cunoscute titluri se află Clash of the Titans (2010), Wrath of the Titans (2012) și Immortals (2011). Spre exemplu, în Clash of the Titans, familia lui Perseu este omorâtă de Hades, răzbunătorul zeu al Infernului. Drept urmare, Perseu se oferă voluntar să conducă o misiune pentru a-l înfrânge pe Hades înainte ca acesta să ia puterea din mâinile lui Zeus, interpretat de Liam Neeson. Totodată, s-au făcut și multe desene animate, un titlu de referință fiind Hercules and Xena – The Battle for Mount Olympus, ce datează din 1998. În acest film, Hercules și Xena își unesc forțele pentru a-i ajuta pe Zeii Olimpului în lupta lor cu Titanii.
4. Turismul contribuie și el – Grecii profită din plin de legendele Olimpului pentru a impulsiona turismul. Foarte multe locuri din Grecia sunt legate de aceste legende, iar numărul turiștilor este destul de mare. Spre exemplu, Muntele Olimp face parte din patrimoniul UNESCO. El se află la aproximativ 100 de kilometri de Salonic, iar drumețiile pe el sunt la mare căutare. Ascensiunea pe Muntele Olimp începe de obicei din orașul Litochoro, pe care localnicii îl denumesc și „Orașul Zeilor”. Olimpul este, totodată, și cel mai înalt munte din Grecia, vârful Mytikas (Nasul) fiind situat la 2.917 metri. În mitologia greacă, Olimpul era considerat lăcașul zeilor. Apoi, Atena este de asemenea o destinație turistică încărcată de istorie.
5. Piese de teatru – Acest domeniu a contribuit și el la popularitatea pe care legendele Olimpului o au. S-au făcut numeroase piese despre zei si mitologia greacă, iar inclusiv Iliada lui Homer a fost transpusă în diverse variante ca piese de teatru. Există totodată și un musical foarte popular inspirat din legendele Olimpului, denumit Tales of Olympus. Apoi, Hercule este și el un personaj foarte popular când vine vorba despre piesele de teatru, fiind considerat unul dintre marii eroi din mitologia greacă. Așadar, piesele inspirate din legendele Olimpului sunt foarte populare și sunt jucate în continuare în toată lumea.