Cine îi va succeda Angelei Merkel? Aceasta este întrebarea la ordinea zilei acum, cu aproape jumătate de an înaintea alegerilor legislative ce se anunță a fi marcate de lupte politice îndârjite. Toate partidele politice s-au pus în mișcare pentru a-și determina candidatul cu cele mai mari șanse să-i urmeze dnei Merkel în funcția de cancelar. Agitația cea mai mare a avut loc în ultimele zile în partidele de dreapta. Partidul Social-Democrat și-a desemnat candidatul încă de vara trecută, în persoana ministrului de Finanțe, Olaf Scholz.
La conservatori, doi candidați s-au aflat până luni în lupta pentru obținerea statutului de candidat la viitoarele alegeri: Armin Laschet, noul președinte al Uniunii Creștin-Democrate, și Markus Söder, președintele „partidului frate”, Uniunea Creștin-Socială (UCS) din landul Bavaria. S-a aflat că dezbaterile de luni au fost aprinse și au durat mai bine de șase ore, la capătul cărora conducerea federală a UCD l-a declarat candidat cu cele mai mari șanse de victorie pe Armin Laschet pentru a-i succeda dnei Merkel. Markus Söder (UCS) a declarat în cele din urmă, deși sondajele îl dau mult mai popular decât candidatul creștin-democrat, că acceptă decizia instanței superioare a UCD.
Candidat natural al UCD, a cărui conducere a preluat-o în luna ianuarie, Armin Laschet este partizan al „continuității” doctrinei de centru – dreapta, promovată de Angela Merkel. Ceea ce l-a avantajat, spun surse informate, a fost faptul că a beneficiat de sprijinul masiv al celor mai mulți responsabili ai partidului. La baza partidelor conservatoare a existat totuși convingerea că Markus Söder ar fi fost de departe cel mai capabil să permită conservatorilor să păstreze funcția de cancelar al Germaniei la alegerile din 26 septembrie. O recentă anchetă realizată de postul de televiziune ARD arată că 44% dintre germani îl vedeau pe Markus Söder apt să aducă victoria conservatorilor, față de 15% pentru Laschet. În ciuda acestei situații, „tenorii” UCD au considerat că „nu este rezonabil să se lanseze într-o aventură, dezavuându-l pe Laschet, instalat de doar trei luni la conducerea UCD și declanșând astfel o criză în partidul majoritar la putere de mai bine de 16 ani. De altfel, dreapta germană nu a prezentat decât în două rânduri un candidat provenit din UCS, respectiv în 1980 și în 2002, două tentative soldate cu eșec.
S-a aflat, de asemenea, că o înfruntare atât de puternică între UCD și UCS ca aceea de luni pentru desemnarea candidatului la alegerile din septembrie nu a mai avut loc niciodată de la crearea alianței, după război. Victoria „smulsă” a lui Laschet, șef al regiunii germane cea mai populată (landul Rhenania de Nord-Westphalia) riscă să lase urmări asupra unității dreptei conservatoare germane. În plus, mai spun surse informate, niciunul dintre cei doi candidați nu ar putea intra de pe poziții de forță în campania electorală. Pentru prima oară, Verzii, „disciplinați” și uniți”, devin principalii adversari ai conservatorilor, distanța foarte mică în sondajele de opinie demonstrând că opțiunile germanilor sunt aproape egale pentru cine va deveni succesorul Angelei Merkel. Comentatorii presei germane remarcă faptul că ecologiștii au oferit o imagine de unitate și de tendință spre reînnoire desemnându-și drept candidat o femeie, o juristă în vârstă de 40 ani, specialistă în drept internațional, Annalena Baerbock, considerată a avea șanse să-i urmeze Angelei Merkel.
Foto: © Raimond Spekking, via Wikimedia Commons
Cine va fi succesorul ei: Himler, Canaris ori Konrad Adenauer ?
Bulai.
Sunt mandru de tine, Anjelika, esti mai mult ca o fiica pentru mine !
I AM PROUD OF YOU MY NIECE !