Eugen Măruţă (gds.ro)
Liniile electrice aeriene ale Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de un program de reparații și întreținere.
Este un program pentru care au fost alocate deja fondurile necesare. Bugetul pentru recondiționarea liniilor electrice aeriene este de peste 100.000 de lei. Serviciile de reparații și întreținere vor viza liniile electrice aeriene LEA 20 kV. Va fi semnat un acord-cadru cu o companie de profil. Licitația va avea loc la începutul săptămânii viitoare. Este de precizat că la nivelul Complexului Energetic Oltenia a fost propus un Plan de restructurare și decarbonare până în 2026.
Planul propune renunțarea la jumătate din grupurile pe bază de cărbune și închiderea unor cariere miniere, în cadrul unui proces etapizat. În același timp, se dorește înlocuirea grupurilor pe cărbune cu grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Compania deține infrastructura necesară pentru conectarea parcurilor fotovoltaice la rețeaua națională de electricitate. Acesta ar fi un avantaj major în competiția cu alte societăți care vor să amenajeze parcuri fotovoltaice pe teritoriul județului Gorj.
Societăți mixte pentru construirea parcurilor
Complexul Energetic Oltenia a anunțat că va înființa societăți mixte de tipul parteneriat public privat pentru realizarea noilor investiții. Pentru fiecare grup sau parc fotovoltaic va putea fi înființată o societate sau toate investițiile vor putea fi realizate de o singură companie mixtă. În noile firme Complexul Energetic Oltenia va avea calitatea de partener, dar nu egal.
La nivelul Complexului Energetic Oltenia au fost alocate fonduri și pentru servicii de consultanță, în vederea selecției viitorilor investitori pentru grupurile pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Compania energetică din Oltenia și-a propus să construiască până în anul 2026 un grup pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale de la Turceni și două la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. De asemenea, vor fi construite 8 parcuri fotovoltaice pe haldele de steril din Gorj și Dolj.