Într-o scrisoare adresată Comisiei europene, șase state membre ale Uniunii Europene (Austria, Danemarca, Belgia, Olanda, Grecia și Germania) au avertizat în privința riscurilor pe care le implică suspendarea expulzării solicitanților de azil afgani sosiți în număr tot mai mare de la declanșarea ofensivei talibanilor. «Încetarea expulzărilor către Afganistan reprezintă un semnal prost, fiind susceptibil să incite și mai mulți cetățeni afgani să-și părăsească țara pentru a ajunge în spațiul UE», se spune în scrisoarea celor șase țări membre ale Uniunii, citată de Reuters. «Acesta este motivul pentru care cerem Comisiei să intensifice schimburile de opinii cu guvernul afgan privind maniera în care reîntoarcerile în Afganistan vor continua în lunile următoare», scriu semnatarii scrisorii mai sus menționate. Comisia europeană a anunțat că a primit scrisoarea și că urmează să ofere un răspuns.
«Suntem pe deplin conștienți de caracterul sensibil al situației actuale din Afganistan după retragerea trupelor internaționale», mai spun cele șase țări semnatare, și reamintesc că, începând din 2015, circa 570.000 de afgani au cerut azil în UE, dintre care numai în 2020 au cerut azil 44.000. Statele semnatare cer Comisiei europene să studieze posibilitatea de a furniza refugiaților din țările regiunii un mai mare sprijin, întărind cooperarea cu Afganistanul, Pakistanul și Iranul.
Sammy Mahdi, Secretar de stat belgian pentru probleme privind migrația și azilul, a declarat miercuri că «faptul că regiuni dintr-o țară nu sunt sigure nu înseamnă ca fiecare resortisant al acelei țări să aibă automat dreptul la protecție». Problema suspendării expulzărilor de migranți afgani va fi înscrisă pe ordinea de zi a unei reuniuni de criză a miniștrilor de Interne ai Uniunii Europene, programată pentru 18 august, când va fi discutată și problema creșterii numărului de imigranți ilegali prinși la frontiera Lituaniei cu Belarus.
Trimiteti-i in Cuba, tara frumoasa, cu diktatura ca la ei, ce sa caute bietii afgani la nazistii din ue ?