Joe Biden a denunțat de la tribuna ONU războiul dus de Rusia vizând nimicirea dreptului Ucrainei la existență

Președintele american Joe Biden a denunțat miercuri violarea ”cu nerușinare” de către Rusia a principiilor fondatoare ale Națiunilor Unite, procedând la mobilizarea militară parțială a cetățenilor ruși instruiți care să se alăture trupelor ruse deja angajate în operațiunile din Ucraina. Mai mult, a relevat președintele Biden, Vladimir Putin a lansat amenințări cu folosirea armei nucleare contra Europei, sfidând responsabilitățile ce decurg din regimul neproliferării. Referindu-se la amenințarea lui Vladimir Putin cu utilizarea ”tuturor mijloacelor” din arsenalul său contra Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să ”distrugă” Rusia, Casa Albă a denunțat o ”o retorică iresponsabilă din partea unei puteri nucleare” și a avertizat că Statele Unite ”iau în serios” această amenințare. ”Acest război, a subliniat Joe Biden, a spulberat pur și simplu dreptul Ucrainei la existență” și a reafirmat sprijinul său pentru Ucraina. Referitor la referendumurile anunțate în teritorii ucrainene aflate sub control al separatiștilor și al trupelor ruse în vederea anexării lor la Rusia, Joe Biden le-a calificat drept niște ”falsuri”.

În fața războiului, Biden dorește instituții ”mai inclusive” la ONU

”Noi, a mai spus președintele Biden de la tribuna ONU, trebuie să luptăm împotriva politicii de coerciție, război și folosirea forței. Trebuie apărate drepturile suverane ale statelor mai mici, dar la fel de importante ca statele mai mari… Cred că a sosit momentul ca aceste instituții (internaționale – n.n.) să fie mai inclusive, capabile să reacționeze mai bine la nevoile lumii de azi”, cum ar fi Consiliul de Securitate al ONU, unde trebuie apărată Carta ONU și renunțat la utilizarea dreptului de veto, excepție făcând doar situații speciale. Președintele american a pledat pentru ”creșterea numărului reprezentanților permanenți și nepermanenți în Consiliu”, evocând ”țări africane, ale Americii latine, Caraibe”.

În context, Biden a avertizat:”Noi vom fi solidari alături de Ucraina, vom fi solidari contra agresiunii ruse”, dând asigurări că Statele Unite sunt ”campioanele unei viziuni a lumii favorabile democrației… decise să o apere la noi și în străinătate. Baza Cartei ONU este în pericol atunci când o țară este atacată de cei ce ar dori să aibă avantaje”. ”Vedem spitale, gări, centre de cultură, centre istorice bombardate, dovezi ale atrocităților comise, numeroase morminte, corpuri și cadavre cu semne de tortură. Acest război, a subliniat Joe Biden, dorește pur și simplu suprimarea Ucrainei, nimicirea dreptului ei la existența ca popor”.

Statele Unite, a reamintit în discursul său Joe Biden, au furnizat peste 25 miliarde de dolari destinați ajutorului economic și umanitar pentru Ucraina, în timp ce alte peste 40 de țări au furnizat de asemenea miliarde pentru sprijinirea acestei țări. A nu se uita nici ”costurile impuse”, prin sancțiuni, pentru pedepsirea Rusiei vinovată de crimele de război și de atrocitățile comise… ”Noi am ales libertatea, suveranitatea, principiile Națiunilor Unite, am fost alături de Ucraina”, a subliniat președintele Biden.


- Publicitate -

1 COMENTARIU

 1. ”Noi, a mai spus președintele Biden de la tribuna ONU, trebuie să luptăm împotriva politicii de coerciție, război și folosirea forței. Trebuie apărate drepturile suverane ale statelor mai mici, dar la fel de importante ca statele mai mari…”

  Vai, ce frumos!!!

  Dar cum a aplicat SUA aceste principii cand a fost vorba de agresiunea NATO impotriva Serbiei in 1999 (fara aprobarea Consiuliului de Securitate al ONU) sau de recunoasterea „indepentei” provinciei separatiste sarbe Kosovo?
  Dar bombaradea Bosniei in 1995 (bombardarea armatei sarbe din Bosnia)?

  Sau in cazul „interventiilor” militare americane in state mici precum Guatemala, Panama etc.?

  Unii invoca dreptul international si Carta ONU cand le convine si uita de ele cand nu le mai convin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW