La fel ca orice alt tip de împrumuturi, creditele online sunt privite adesea cu scepticism de multe persoane care au nevoie de ajutor în anumite situații delicate din viața lor.
Ei bine, teama și neîncrederea în aceste produse financiare conduc adesea la acumularea unor costuri suplimentare, creșterea datoriilor sau imposibilitatea de a face față unor cheltuieli imprevizibile.
Miturile create în jurul împrumuturilor ce pot fi accesate online pot fi infirmate foarte ușor, însă pot induce în eroare potențialii clienți. Iată care sunt cele mai frecvente mituri pe care nu trebuie să le crezi atunci când intenționezi să apelezi la un astfel de împrumut:
Datele personale sunt folosite în alte scopuri
Una dintre percepțiile greșite referitoare la creditele online este aceea care vizează datele personale. În general, oamenii consideră că trebuie să-și protejeze intimitatea și că instituția financiară le solicită informații private prin intermediul internetului. În realitate, datele cu caracter personal sunt folosite strict pentru verificarea condițiilor de eligibilitate în cazul acordării unui împrumut.
De pildă, Viaconto oferă opțiunea de aplicare pentru credit online și oferă aprobare solicitanților după ce aceștia completează un formular de înregistrare cu informații generale și transmit o copie scanată a buletinului și un extras de cont bancar.
Instituția respectă o politică de confidențialitate, ceea ce înseamnă că datele personale sunt în siguranță, iar aplicanții se pot bucura de suma de bani de care au nevoie.
Dobânzile sunt foarte mari
Este important de precizat faptul că pe piață există foarte multe instituții financiare nebancare ce acordă credite online și că ofertele fiecăreia sunt diversificate. La fel ca și în cazul băncilor, sunt practicate anumite dobânzi aferente sumei împrumutate.
Valoarea dobânzilor este într-adevăr ceva mai mare la creditele online, dar există și o explicație pentru acest lucru. IFN-urile acordă împrumuturi și unor persoane care au venituri foarte mici, sunt înscrise la Biroul de Credit, sau se află într-o altă situație dificilă și nu sunt acceptate de către bănci, astfel că își asumă un risc mult mai mare.
Sistemul este gândit pentru a fi accesibil cât mai multor oameni care au nevoie de un împrumut rapid, însă toate costurile sunt la vedere și prezentate în contractul de credit.
De altfel, dobânzile pentru împrumuturile online nu sunt cele mai mari de pe piață, acestea fiind depășite de cele percepute de bănci pentru cardurile de cumpărături sau descoperirile de cont, care depășesc 20%.
Poți împrumuta doar sume mici de bani
Prin intermediul creditelor online ai posibilitatea de a solicita sume cuprinse între 100 și suma maximă prevăzută de instituția financiară bancară pe care o alegi. Spre exemplu, valoarea poate ajunge la 4.000 de lei. Conceptul creditelor online rapide este de a ajuta oamenii să facă rost foarte ușor de banii de care au nevoie pentru cheltuieli neprevăzute sau situații urgente. De preferat ar fi ca solicitanții să împrumute atât cât au nevoie și nu mai mult decât își pot permite, pentru a nu ajunge în incapacitate de plată.
Creditele acordate de IFN-uri sunt ilegale
Deși sunt oameni care privesc cu neîncredere solicitarea unui credit online de la o instituție financiară nebancară, trebuie să știi că împrumuturile oferite de IFN-uri sunt la fel de legale precum cele acordate de bănci. Activitatea IFN-urilor este reglementată de legea 93/2009, care face precizări cu privire la modul în care sunt acordate creditele online.
IFN-urile iau în considerare doar salariile și pensiile
O teorie nefondată este legată de faptul că instituțiile financiare nebancare iau în considerare doar persoanele care au salariu sau pensie. De fapt, una dintre condițiile principale de eligibilitate se referă la existența unui venit stabil, ceea ce înseamnă că poate fi vorba și de alocație, șomaj sau altă indemnizație periodică demonstrabilă.
Atunci când bugetul personal sau al familiei este afectat de cheltuieli adiționale, un împrumut online reprezintă cea mai la îndemână soluție. Deși există tot felul de mituri, este de preferat să verifici întotdeauna dacă informațiile sunt adevărate și să-ți creezi propria părere despre creditele online.