Cum îți dai seama că trebuie să mergi la cardiolog?

Bolile cardiovasculare provoacă cele mai multe decese la nivel mondial, în fiecare an. Din păcate, multe dintre bolile cardiovasculare rămân nediagnosticate, până în momentul în care acestea provoacă complicații care pun viața în pericol: infarct miocardic, sau accident vascular cerebral.

Motivul pentru care aceste boli sunt diagnosticate prea târziu este faptul că pacienții neglijează investigațiile medicale de rutină. Uneori, nici prezența simptomatologiei nu îi convinge pe pacienți să meargă la medic.

Însă, după avansarea bolilor și instalarea complicațiilor, tratamentul necesar este unul mult mai complex, iar riscul de eveniment cardiovascular major devine destul de ridicat.

De aceea, cea mai bună alegere este să mergi la medic la timp. Iată cum îți dai seama dacă trebuie să mergi la cardiolog. 

Prezinți simptome ale bolilor cardiovasculare

Simptomele bolilor cardiovasculare trebuie să te trimită cât mai repede la medic. Iată despre ce manifestări poate fi vorba:

 • durere, disconfort sau presiune (senzație de apăsare) în piept, la efort sau în repaus;
 • durere care iradiază spre brațe, umăr, maxilar, spate sau stomac;
 • palpitații – senzația de lovituri rapide în piept;
 • amețeli sau vertij;
 • toleranță scăzută la efort fizic;
 • transpirații reci;
 • stări de confuzie, leșin;
 • dificultăți de respirație;
 • picioare umflate;
 • ulcerații la nivelul picioarelor (răni deschise).

Totuși, în stadiu incipient, bolile cardiovasculare pot fi asimptomatice. Acesta este motivul pentru care trebuie să onorezi consultațiile și investigațiile medicale de rutină, cele care se efectuează anual. În cadrul acestora, medicul poate sesiza semnele unor boli sau poate depista anumite tulburări – analize de sânge sau investigații cu rezultate anormale.

Atenție! Durerea în piept care iradiază poate fi semnul unui infarct miocardic acut. Dacă apare acest simptom, nu îl neglija și sună de urgență la 112. 

Prezinți factori de risc pentru bolile cardiovasculare

Factorii de risc sunt cei care favorizează apariția unor afecțiuni. Este important să mergi periodic la un consult cardiologic, dacă prezinți următorii factori de risc:

 • fumat: dacă ești fumător, există un risc ridicat de deteriorare a pereților arteriali. Fumatul este un factor de risc important pentru ateroscleroză. 
 • consum abuziv de alcool: consumul excesiv de alcool poate duce, în timp, la apariția aritmiilor cardiace.
 • alimentație dezechilibrată: excesul de grăsimi de origine animală, de zahăr și prăjeli și consumul sărac de vegetale favorizează dezvoltarea bolilor aterosclerotice. 
 • diabet zaharat: din cauza glicemiei ridicate, vasele de sânge se deteriorează. 
 • obezitate: dacă ai un indice de masă corporală mai mare de 30 kg/m², riscul de a dezvolta hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă este unul ridicat.
 • sedentarismul: lipsa de activitate fizică favorizează depunerea de grăsimi pe vasele de sânge. 
 • factori ereditari: dacă ai membri în familie diagnosticați cu boli cardiovasculare, riscul de a dezvolta o boală cardiacă este mai mare.  
 • hipertensiunea arterială: tensiunea arterială este forța exercitată de sânge asupra vaselor de sânge. O tensiune arterială prea mare duce, în timp, la insuficiență cardiacă sau alte afecțiuni cardiovasculare. 

Investigațiile medicale au rezultate anormale

Dacă după efectuarea unor investigații de rutină, unele rezultate sunt anormale, este posibil să ai nevoie de un consult cardiologic. Profilul lipidic este o analiză de sânge care măsoară grăsimile din sânge. Dacă valorile grăsimilor din sânge sunt prea mari, există riscul de a prezenta sau de a dezvolta o boală aterosclerotică. Nivelul ridicat de acid uric poate, de asemenea, să indice prezența unei boli cardiovasculare. 

Electrocardiograma cu rezultate anormale te poate trimite la cardiolog. Electrocardiograma înregistrează activitatea electrică a inimii. Investigația poate diagnostica multe afecțiuni cardiovasculare și se efectuează de rutină. 

Altă investigație care ajută la depistarea unor boli cardiovasculare este monitorizarea tensiunii arteriale. Depistarea unor valori tensionale ridicate este un motiv pentru care să mergi la medicul cardiolog.  

În concluzie, nu neglija vizita de rutină la medic, deoarece are un rol foarte important pentru menținerea sănătății. Dacă prezinți simptomele sau factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, adresează-te unui medic cardiolog cât mai curând posibil – clinica de cardiologie eminescu 100.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW