Afacerile în agricultură sunt tot mai populare în rândul antreprenorilor, iar acest lucru nu ne surprinde deloc dat fiind potențialul agricol foarte ridicat al țării noastre. La prima vedere, dezvoltarea unui business în acest sector pare o alegere bună, însă trebuie menționat și faptul că implică numeroase riscuri. De regulă, o idee genială nu este de ajuns pentru a pune pe picioare o companie sustenabilă.
Afacerile cu cereale sunt unele dintre cele mai populare deoarece grâul, porumbul, orzul, ovăzul sau secara pot fi extrem de profitabile. Totuși, ca să construiești o firmă de succes ai nevoie de o planificare strategică. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți crești șansele de reușită:
Stabilește ce tip de afacere vrei să demarezi
Un business cu cereale poate fi abordat în mai multe feluri, de aceea este necesar ca încă de la început să stabilești obiectul de activitate al viitoarei afaceri.. Poate fi vorba de cultivarea cerealelor, comerțul cu cereale sau dacă intenționezi să lucrezi în regim de producție ori de prestări servicii, poți achiziționa o moară de cereale pentru măcinarea produselor.
Realizează o cercetare de piață
În România, agricultura încă este considerată un domeniu aflat în plină dezvoltare, ceea ce înseamnă că, dacă vrei ca investiția ta să fie rentabilă, trebuie să analizezi piața cu mare atenție. Practic, este necesar să identifici un decalaj, să vii cu ceva nou sau să intri într-un sector unde competiția nu este foarte mare. Înainte de a dezvolta afacerea este important să știi care vor fi clienții tăi, cum și unde îți vei vinde produsele și care sunt principalii competitori.
Întocmește un plan de afaceri
Indiferent de mărimea business-ului pe care vrei să-l demarezi, trebuie să ai un plan după care să-ți ghidezi activitatea. Dacă cercetarea de piață efectuată ți-a dovedit că investiția ta va fi una rentabilă, mai departe pune pe hârtie fiecare detaliu referitor la partea financiară, dar și obiectivele de business pentru perioada următoare, riscurile pe care poți să le întâmpini, planul de marketing, câștigurile estimate și orice alt element legat de afacerea ta cu cereale. Ține cont de faptul că un plan de afaceri trebuie să fie bine organizat, flexibil și fluid, pentru a fi adaptat în timp, odată ce afacerea ta începe să crească.
Nu începe cu o investiție foarte mare
După ce ai stabilit toate aspectele legate de organizarea afacerii, urmează momentul investițiilor. Bineînțeles, trebuie să te asiguri că ai un minim de capital pentru semințe, combustibil, echipamente, utilaje, lucrări agricole sau multe altele, în funcție de specificul activității tale. Însă, ai grijă să nu cheltuiești din start o sumă mare de bani în ideea că și profitul tău va fi pe măsura investițiilor. Există posibilitatea ca lucrurile să nu meargă ca pe roate de la început și să ajungi ușor în pragul falimentului. Așadar, lasă-ți afacerea să crească treptat, investește cât mai puțini bani la început și, după ce vei observa că randamentul este unul bun, poți să începi să te extinzi.
Gândește-te la dimensiunea business-ului tău
Atunci când ești la început de drum există posibilitatea ca țelul tău să fie unul înalt. Cu toate acestea, nu este deloc ușor să activezi în domeniul agricol și s-ar putea să nu-ți poți atinge scopul încă din primele luni de funcționare. De preferat ar fi să-ți setezi obiective cât mai realiste și să te gândești ce tip de antreprenor îți dorești să fii. Vrei să dezvolți o afacere cu cereale doar pentru că te pasionează acest sector sau te gândești deja la un business pe scară largă, foarte profitabil și cu potențial imens de dezvoltare?
O afacere în agricultură se poate dovedi un real succes, însă orice antreprenor trebuie să fie conștient de faptul că această activitate presupune multă muncă și riscuri mari. La fel ca în alte business-uri, rezultatele nu vor fi vizibile imediat, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare și mult curaj ca să poți face față provocărilor și să pui bazele unei firme de succes.