Washingtonul și-a încheiat luni retragerea sa haotică din Afganistan, după 20 de ani de la declanșarea conflictului. Este, să recunoaștem, o «victorie» a talibanilor care cel puțin în vorbe vor «bune relații» cu Statele Unite. Occidentalii așteaptă acum de la «stăpânii din Kabul» să-și respecte angajamentele.
«Ultimul avion C-17», au relatat corespondenţi ai presei străine în capitala afgană, «a decolat luni seară de la aeroportul din Kabul la ora 19,29 GMT (23.59 ora Kabulului). Așa cum se știe, data de 31 august a fost fixată drept termen-limită al evacuării militarilor americani și aliați în primăvară, de către Casa Albă. Ea a fost apoi impusă ca un ultimatum de către talibani. Washingtonul a pus, deci, fix la miezul nopții de luni spre marți, capăt evacuărilor, în condițiile haosului creat de ocuparea-fulger a capitalei afgane de către talibani și pe fondul atentatului comis de jihadiştii Statului islamic filiala K. Armata americană a precizat că a distrus echipamente militare, vehicule blindate și un sistem de apărare anti-rachete înainte de a părăsi aeroportul din Kabul.
În capitala afgană, plecarea a fost însoțită de focuri de armă «victorioase» ale talibanilor. «Am făcut din nou istorie. Cei 20 de ani de ocupație americană și NATO au luat sfârșit astă-seară. Victoria este a noastră, a tuturor», a declarat pe Twitter Anas Haqqani, unul din liderii talibanilor. «Felicitări, Afganistan! Am învins!», a declarat marți principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, la aeroportul din Kabul. «Noi dorim să avem relații bune cu Statele Unite și cu restul lumii», a adăugat el, după care și-a permis să dea lecții de conduită restului lumii: «Înfrângerea americanilor este o mare lecție pentru alți invadatori», a spus purtătorul de cuvânt taliban. În 18 zile, avioanele americane și ale aliaților au evacuat peste 123.000 de civili din aeroportul din Kabul, a precizat generalul american McKenzie. Fluxul plecărilor s-a diminuat între duminică și luni, ajungând la doar 1.200 persoane. După atentatul sinucigaș de joia trecută care a făcut până acum 170 de victime civile și a ucis 13 militari americani, securitatea în jurul aeroportului a devenit problema numărul unu. Tiruri cu rachete au fost interceptate în cursul zilei de luni de către forțele anti-rachete americane
Activitatea diplomatică post-evacuare
Deși evacuarea militarilor a luat sfârșit, misiunea diplomatică (…) continuă, pentru americanii și afganii eligibili să meargă în America, dar care nu au reușit încă să părăsească Afganistanul, a anunțat generalul McKenzie. Potrivit Departamentului de Stat, au fost evacuați 5.500 americani, dar 250 mai doreau duminică să plece din Kabul. Alți 280 au dorit să rămână sau încă nu au luat ultima decizie. Statele Unite nu pot însă preciza numărul afganilor care au ajutat forțele americane și doresc să părăsească țara, fiind vulnerabili la represiunile talibanilor. «Nu i-am putut evacua pe toți cei pe care am fi dorit să-i evacuăm», a recunoscut înaltul militar american.
Washingtonul va continua să-i ajute pe toți americanii care doresc să părăsească Afganistanul, a dat asigurări Secretarul de stat Antony Blinken. Statele Unite, a declarat domnia sa, «vor discuta cu talibanii», dacă aceștia își vor respecta angajamentele luate. «Talibanii doresc legitimitate și susținere internațională», a mai spus Blinken, «dar mesajul nostru este că legitimitatea și susținerea trebuie meritate». Secretarul de stat a anunțat transferarea la Doha, în Qatar, a activităților diplomatice și consulare ale ambasadei americane din Kabul.
Ce infrangere rusinoasa au suferit vaccinatii (armatele care au I imbuliNATO) in fata nevaccinatilor (talibanii) . RUSINE! RUSINE ! DE 3 ORI RUSINE !