Îmbătrânirea este o perioadă către care ne îndreptăm cu toții pe măsură ce alergăm să ne împlinim din task-urile zilnice, ca adulți.
Acest proces este real și inevitabil și nu se întâmplă peste noapte, însă, este bine să știm din timp la ce să ne așteptăm și care sunt cele mai mari schimbări care se produc în corpul și viața noastră. Unele pot fi prevenite sau chiar amânate dacă știm cu exactitate la ce să ne așteptăm și ce putem face pentru a preveni sau prelungi termenul aparițiilor lor.
Procesul îmbătrânirii, depinde de persoană și fiecare dintre noi poate experimenta anumite schimbări. La unii se produc mai devreme, la alții mai târziu, dar cert este că după ce anumite lucruri nu le mai putem face cu aceeași ușurință ca înainte singuri, avem nevoie de sprijin în anumite activități din partea celor dragi, a prietenilor sau îngrijitorilor implicați precum cei de la azilul de bătrâni Casa Nur, pe măsură ce procesul îmbătrânirii înaintează.
Indiferent de timpul în care vom ajunge să experimentăm toate semnele îmbătrânirii iată 5 dintre cele mai frecvente modificări ale corpului și află cum le poți preveni sau prelungi cât mai mult termenul de manifestare în corpul tău.
- Aspectul pielii .
Ridurile sunt cu siguranță printre cele mai renumite și cunoscute semne ale îmbătrânirii. Pe măsură ce timpul trece, producția de uleiuri naturale scade din corp, facând pielea mai uscată, mai puțin elastică. Pentru că și țesutul adipos de sub piele scade acesta se subțiază foarte mult și poți chiar observa că vanătăile apar mult mai ușor pe corp.
Sfaturi pentru a preveni:
- Poartă-te delicat cu pielea ta. Alege dușuri cu apă călduță și nu fierbinte și folosește cât mai multe produse hidratante.
- Ia măsurile de prevenție necesare vara. Ai grijă de pielea ta vara, protejându-o cu creme pentru protecție solară. Nu o expune razelor ultraviolete fără o cremă protectoare. Acest lucru va preveni chiar și apariția ulterioară a diverselor pete pe piele.
- Renunță la fumat. Fumatul contribuie la apariția multor semne ale îmbătrânirii și deopotrivă la apariția ridurilor sau anumitor boli. Așadar renunță la fumat pentru a-ți păstra pielea elastică cât mai mult timp și sănătatea la cote maxime.
2.Memoria și gândirea.
Odată cu trecerea timpul tot corpul suferă anumite modificări. Unele vizbile altele doar la nivel de simțire sau observare. Și creierul trece prin schimbare iar asta îți poate modifica abilitățile de gândire precum memorarea numelor, cifrelor sau chiar indisponibilitatea de a face mai multe sarcini o dată.
Sfaturi pentru a preveni și a-ți menține memoria activă:
- Fii activ fizic. Exercițiile fizice regulate cresc fluxul sanguin în corp, inclusiv la nivelul creierului. Acestea sunt asociate de către specialiști cu o funcționare optimă a creierului. În același timp activitatea fizică te ține departe de stres și eventuale depresii.
- Mănâncă sănătos. Alege în dieta ta zilnică alimente bogate în omega 3, pe lângă fructe, legume, cereale integrale, pește și carne slabă. Evită alcoolul și tutunul pentru că acestea duc la pierderea memoriei și chiar stări de confuzie.
- Alege să rămâi activ mental mereu. Creierul este la fel ca și corpul. Dacă îl antrenăm zilnic acesta va funcționa perfect. Așadar ține-l activ prin citit, jocuri de cuvinte, hobby-uri noi, provocări, cursuri sau studiul unui domeniu nou sau chiar al unui instrument de cântat.
- Interacțiune socială activă. A fi în interacțiune cu ceilalți, te ajută să te eliberezi de stres și chiar să previi anxietatea sau depresia, lucruri care pot duce la pierderea memoriei, în timp. Fii activ social, implică-te în cât mai multe activități, discuții sau participă la evenimente sociale.
3.Sistemul digestiv și greutatea.
Și sistemul digestiv suferă modificări o dată cu înaintarea în vârstă și pot apărea semne ale un tranzit intestinal lent. La această cauză pot contribui și alți factori precum o dieta săracă în fibre sau lipsa consumului de lichide. Iar pe lângă asta, metabolismul tău încetinește ceea ce poate duce la acumularea în greutate. Chiar dacă vei consuma aceleași alimente ca înainte dar nu vei fi activ fizic, exista riscul îngrășării.
Sfaturi pentru a preveni:
- Mese sănătoase. Consumă cât mai multe alimente bogate în fibre și alimente care hidratează, precum fructele și legumele. Evită lactatele, carnea grasă, și zahărul și începe să calculezi cantitatea de mâncare a fiecărei mese.
- Cât mai multă mișcare fizică. Pune-ți corpul în mișcare ca acesta să funcționeze în parametrii normali. În acest fel pe lângă că nu vei lua kilograme în plus, corpul tău îți va mulțumi printr-o stare de bine.
4. Ochi, urechi și dinți sensibili.
La nivelul ochilor și al auzului poți experimenta un efort de concentrare pe măsură ce timpul trece. Luminile puternice îți pot provoca o anumită sensibilitate și poate apărea chiar cataracta (vederea încețoșată). Diminuarea auzului se manifestă prin dificultatea de a auzi sunete pe care înainte le auzeai perfect, indiferent de intensitatea lor.
Gingiile se pot retrage și chiar pot deveni mai predispuse la infecții sau carii.
Sfaturi pentru a preveni:
- Controale regulate. Atunci când îți dorești să previi cel mai bun sfat este să mergi la controale regulate. În acest fel te asiguri că ești în parametri normali și în același timp șansa de tratare a anumitor afecțiuni incipiente este mult mai ușoară.
- Poartă ochelari de soare sau pălărie vara. Pentru sănătatea ochiilor, vara, alege să îi protejezi la fel cum îți protejezi pielea. Poară pălării cu borduri largi pentru protecție sau ochelari de soare.
- Evită zgomotul puternic. Stai departe de zgomotul puternic sau cel creat de anumite utilaje. Dacă totuși petreci mult timp într-un mediu cu zgomot puternic poartă dopuri pentru urechi.
5.Hipertensiunea arterială.
A îmbătrâni nu înseamnă doar păr alb și riduri ci este mult mai mult decât atât. La nivel cardiovascular apare o rigidizare a vaselor de sânge, care face ca inima să depună mult mai mult efort pentru a pompa sângele prin acestea.
Acest lucru presupune faptul că mușchii inimii trec prin anumite modificări pentru a se adapta unui volum mai mare de muncă. Frecvența cardiacă nu va mai crește în timpul activităților la fel ca înainte. Toate aceste lucruri pot duce la hipertensiune arterială.
Sfaturi pentru a preveni și a avea mai multă grijă de inimă:
- Activitate fizică constantă. Indiferent că este mers pe jos sau oricare alt timp de sport, o activitate fizică regulată, pe lângă că te ajuta să arăți bine va reduce riscul bolilor de inimă;
- O dietă sănătoasă. O dietă săracă în grăsimi saturare și sare dar bogată în legume, fructe, cereale integrale, fibre și surse slabe de proteine, pe termen lung va avea efecte incredibile și va preveni multe dintre predispozițiile unei alimentații plină de grăsimi saturate;
- Renunță la fumat. Un factor care influențează mult întărirea arterelor, crește tensiunea arterială și ritmul cardiac este fumatul. Renunțarea la acesta va preveni bolile de inimă.
- Odihnă suficientă. Un somn odihnitor și odihna de calitate are un rol important în refacerea și vindecarea inimii și a vaselor de sânge și a întregului corp. Specialiștii recomanda un program de somn între 7 și 9 ore .