Profund divizați în dezbaterile din ultimele zile, membrii guvernului dnei May au acceptat în cele din urmă proiectul de acord vizând plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană realizat în cele din urmă, la Bruxelles, între echipele de negociatori europeni și britanici. Rămâne, acum, probabil etapa cea mai dificilă: obținerea aprobării în Parlamentul britanic.
„Negociatorii Comisiei Europene şi ai Marii Britanii au ajuns la un acord asupra condiţiilor art. 50 al Tratatului UE. Toate aspectele acordului Brexit au fost finalizate şi stabilite la nivelul echipelor de negociere”, a anunțat la rândul său Comisia Europeană.
«Sunt convinsă că acesta este cel mai bun acord pentru Regatul Unit», a declarat Theresa May miercuri seară în anunțul în care dădea, în fine, vestea mult așteptată – acceptarea de către membrii guvernului său a acordului tehnic la care au ajuns negociatorii Londrei și ai Bruxelles-ului. Este, fără îndoială, o etapă majoră în procesul de plecare «ordonată» a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Este vorba de un text de 585 de pagini ce urmează a fi atent studiat îndeosebi de către membrii Parlamentului. Nu este exclus, spun cei mai mulți analiști politici europeni, ca tocmai aici să apară cele mai multe piedici, controverse, chiar pericolul ca acordul să nu fie aprobat în forma actuală. Surse apropiate negociatorilor, citate de corespondentul la Londra al ziarului «Les Echos», au relatat că decizia finală a membrilor guvernului britanic asupra textului acordului – de fapt tehnic – a fost luată cu extrem de mare dificultate, după o rundă de discuții tensionate ce au depășit 4-5 ore. S-a aflat că circa zece din cei 29 de miniștri britanici au criticat în intervențiile lor la dezbateri proiectul de acord. Căci, așa cum se știe, informațiile din ultimele zile confirmau existența unei serioase divizări în cadrul guvernului. A existat chiar temerea că unul sau doi membri ai cabinetului ar putea să demisioneze, ceea ce ar fi pus în discuție legitimitatea dnei Theresa May. La Bruxelles, negociatorul șef european Michel Barnier și-a exprimat satisfacția în legătură cu «progresul decisiv» înregistrat în ajungerea la o formulă mult așteptată și acceptată de ambele părți. Domnia sa are acum libertatea de a transmite textul acordului spre ratificare în parlamentele țărilor membre ale Uniunii Europene, iar în final Parlamentului european.
Un acord încă sub focul criticilor
Aprobarea textului acordului Brexit în guvernul britanic nu înseamnă, pentru doamna May, sfârșitul «problemelor». «Știu», a declarat domnia sa miercuri seară după dezbaterea tensionată din guvern, «că vor urma zile dificile, că va avea loc studierea ”cu lupa” a prevederilor acordului, dar este de înțeles». Prezentarea, joi, în Parlamentul britanic a textului acordului Brexit se anunță furtunoasă. Unii dintre conservatorii susținători fervenţi ai plecării din UE – a anunțat BBC – intenționează să lanseze apelul la un vot de neîncredere împotriva dnei May. Textul acordului se află deja sub focul criticilor inclusiv la nivelul conducerii partidului dnei Theresa May, considerând că este «imperfect, chiar dezastruos». Apoi, DUP, partidul unionist nord-irlandez fără care Theresa May ar pierde majoritatea parlamentară, a deschis deja seria criticilor la adresa acordului, iar opoziţia laburistă, prin liderul ei, Jermy Corbyn, îl consideră «neriguros», «încropit la mare grabă». Părerea generală la Londra, spune corespondentul ziarului «Les Echos», este că cea mai problematică dezbatere pe marginea acordului Brexit va fi în Parlament, în condițiile în care în stadiul actual nu se conturează nicio majoritate clară în favoarea lui. Dacă acordul va fi respins, Regatul Unit se va afla în scenariul unui Brexit fără acord, cu consecințe considerabil de grele pentru populație și întreprinderile britanice. Într-o astfel de situație, guvernul va trebui să revină în Parlament cu noi propuneri. Întrebat miercuri seară în legătură cu riscurile respingerii textului actual al acordului în Parlamentul britanic, Michel Barnier a răspuns cu un apel insistent «către toată lumea» să «dea dovadă de responsabilitate».
Premierul irlandez, mulțumit de actualul text al acordului Brexit
«Irlanda și-a atins toate prioritățile-cheie în acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană», a declarat – citat de agențiile internaționale de presă – premierul irlandez Leo Varadkar. Aprobarea acordului de către guvernul britanic, a mai spus el, «a marcat una dintre cele mai bune zile din cariera sa». Așa cum se știe, una dintre mizele majore ale acordului a fost evitarea reinstituirii unei granițe fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Formula asupra căreia s-a ajuns la un acord – a informat canalul irlandez de televiziune RTE – prevede o „plasă de securitate” care ar urma să evite revenirea la o astfel de graniță. „Va avea forma unui aranjament vamal pentru întreaga Mare Britanie cu dispoziții «mai profunde» pentru Irlanda de Nord în termeni vamali și de reglementare”. Acordul implică menținerea întregii Mari Britanii în acordul vamal cu UE, și nu doar al Irlandei de Nord cum propusese inițial Bruxelles-ul. Dar această soluție implică respectarea de către Irlanda de Nord a unor reguli ale pieței unice. Dincolo de taxele vamale, sunt în joc norme de securitate, sanitare etc. – o cerere capitală formulată de europeni pe care Londra a acceptat-o în cele din urmă.