10.2 C
București
miercuri, 25 noiembrie

Liderii separatiști catalani, la închisoare

Curtea Supremă a Spaniei a anunțat luni, condamnarea a nouă lideri separatiști catalani la pedepse cu închisoarea, cuprinse între 9 și 13 ani pentru încercarea, în anul 2017, de a separa Catalonia de Regatul Spaniei, pentru a constitui o republică independentă, potrivit AFP.

Sentințele mult așteptate au fost mai mici decât cele solicitate de urmărirea penală, care a cerut până la 25 de ani în spatele gratiilor pentru fostul vicepreședinte catalan Oriol Junqueras.

Atmosfera este tensionată în Catalonia, unde se anticipează proteste de amploare, dar și în Madrid, unde Ministerul Afacerilor Interne a hotărât să suplimenteze cu peste 2500 de agenți efectivele Poliției naționale și ale Gărzii Civile desfășurate în Catalonia pentru a face față protestelor.

Fostul președinte catalan, Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a evita urmărirea penală, a denunțat sentințele ca fiind „o atrocitate”.

Cei 12 inculpați, majoritatea membri ai fostului guvern catalan, au fost judecați în februarie pentru rolul lor în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017, dar se pare că Instanța a ajuns la concluzia că niciunul dintre cei 12 nu a dus până la capăt această infracțiune conform informațiilor recent infiltrate în presa spaniolă.

Fostul vicelider al guvernului Cataloniei, Oriol Junqueras, a fost cel care a primit cea mai grea pedeapsă – 13 ani de detenţie.

În ultimele săptămâni, premierul Pedro Sanchez a precizat că guvernul său nu va tolera nicio violență, avertizând că nu va ezita să reînnoiască o suspendare a autonomiei catalane, așa cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani.

Procesul vine cu doar câteva săptămâni înainte ca Spania să se îndrepte către urne pentru a patra oară în patru ani, punând încă o dată problema catalană în centrul dezbaterii politice.

Cine sunt cei 12 lideri separatiști?

Vicepreședintele catalan, Oriol Junqueras, care a devenit principalul inculpat după ce fostul președinte catalan Carles Puigdemont a fugit în Belgia pentru a evita urmărirea penală, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru sedițiune și deturnare de fonduri publice.

Fosta purtătoare de cuvânt a parlamentului catalan, Carme Forcadell, a fost condamnată pentru revoltă și urmează să execute o pedeapsă de 11 ani și șase luni.

Jordi Sanchez and Jordi Cuixart, doi lideri civici influenți care au fost condamnați pentru organizarea unor mitinguri uriașe și pentru încercarea de a opri poliția din a respecta o ordonanță judecătorească de oprire a referendumului.

Cinci foști miniștri regionali au primit sentințe cuprinse între 10 ani și șase luni și 12 ani.

Alți trei foști miniștri regionali, care s-au confruntat cu acuzații mai mici, au scăpat de închisoare și au primit amenzi de aproximativ 60.000 de euro (66.000 USD).- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW