Zilele lui Ghosn la conducerea constructorului francez de automobile Renault sunt numărate. Este iminentă convocarea Consiliului de administrație pentru a lua în discuție succesiunea la conducerea grupului. Surse informate reamintesc că, în ultimii ani, între Emmanuel Macron și Carlos Ghosn au existat mai multe dispute legate de remunerația exagerată a patronului Renault.
Tsunami japonez a ajuns și la Paris. Arestarea la Tokio a lui Carlos Ghosn, acuzat de justiția niponă de fraudă fiscală, malversaţiuni financiare și abuz de bunuri sociale riscă să aibă consecințe grave asupra viitorului acestuia inclusiv la Renault, în Franța. Subiectul poate lua rapid tonalitate politică, în condițiile în care, în acest moment, Hexagonul se află în plină criză a «Vestelor galbene» și unde remunerațiile patronilor marilor societăți fac de mai multă vreme obiectul unor critici severe. La Tokio, relatează corespondentul ziarului «Les Echos», a avut loc luni o mare ceremonie prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la crearea Camerei de comerț franco-japoneză. Știrea despre arestarea lui Carlos Ghosn a pus delegația franceză și noul secretar de stat pentru industrie, dna Agnes Pannier-Runacher, într-o situație jenantă. Hiroto Saikawa, directorul general al Nissan, a declarat presei că malversaţiunile comise de Ghosn vor avea repercusiuni grave asupra partenerului Renault. Concomitent, în Franța, un oficial apropiat Renault declara luni că Ghosn nu mai poate rămâne la conducerea grupului, faptele comise de el fiind mult prea grave. O declarație similară au făcut și membri ai consiliului de administrație al Renault, la care statul francez are o participație de 15% din capital. Încă de luni după-amiază, consiliul s-a întrunit pentru a studia situația creată în urmă acestui scandal, fără, însă, să ia vreo decizie finală.
Cine preia conducerea Renault în Franța
Justiția franceză urmărește atent evoluția scandalului în care este implicat Carlos Ghosn în Japonia. Unele acuzații i-ar putea fi aduse, penal, și în Franța, în cazul în care se stabilesc anumite legături între faptele comise. O eventuală anchetă pentru fraudă fiscală deschisă și în Franța va fi încredințată Parchetului Național Financiar (PNF), cu condiția ca Ministerul Economiei și Finanțelor să facă o sesizare. În schimb, acuzațiile de abuz de bunuri sociale nu sunt de competența parchetului amintit, ci a parchetului din Nanterre. Dacă în urma intervenției statului Carlos Ghosn pleacă de la conducerea Renault, gestionarea operațiunilor societății revine pentru moment adjunctului lui Ghosn, Thierry Bolloré. Foarte rapid urmează să aibă loc o întâlnire a lui Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei și Finanțelor, cu persoanele rămase la gestionarea activităților Renault penru a examina deciziile pe care Consiliul de administrație le va lua în zilele sau săptămânile viitoare.