După doi ani și jumătate de absență din cauza pandemiei de Covid-19, are loc revenirea cunoscutului For Economic Mondial de la Davos, ale cărui lucrări au început luni, 23 mai. Sunt prezenți în jur de 2500 participanți – șefi de stat și de guvern, mari patroni, lideri ai unor organizații internaționale și personalități ale societății civile. Dar, anul acesta, comentează corespondenții de presă, observatorii politici, evenimentul de la Davos se desfășoară ”fără caviar rus, dar este întins covorul roșu Ucrainei”.
Oficial, organizatorii se conformează sancțiunilor internaționale. Nu mai există niciun contact cu entități ruse, cum ar fi Sberbank sau Gazprom, altădată invitați de frunte și sponsori ai Forumului. Lipsesc de asemenea oligarhii ruși, ale căror serate legendare, cele mai extravagante și mai frecventate simbolizau excesele capitalismului mondializat la Davos. În schimb, marele participant este Ucraina, Volodimir Zelenski fiind invitat să deschidă (în regim video) lucrările Forumului în prezența marilor patroni ai lumii loviți de consecințele unui război care a îngropat pur și simplu speranțele într-o relansare rapidă: energia, inflația, gravă criză alimentară în perspectiva sunt motivele imediate de îngrijorare.
”Casa Rusiei” de altădată a devenit acum, la acest Forum, ”Casa Rusiei transformată în Casa crimelor de război ruse”. Fără caviar, fără vodcă, relatează corespondentul RFI, în schimb un uriaș ecran pe care apar continuu atrocitățile comise în Ucraina. Prezentăm, spune Bjorn Geldhof, organizator al unei expoziții la Forum, o hartă pe care noi am realizat-o cu Amnesty Internațional și procurorul general al Ucrainei, în care arătăm fapte dovedite ale rușilor – violuri și execuții. Sunt cazuri dovedite în urma unor anchete deschise. Spre exemplu, relatează creatorul expoziției, Bjorn Geldhof, în legătură cu situația din Mariupol există un semn de întrebare, întrucât de acolo nu se știe nimic despre soarta sutelor de mii de locuitori ai orașului actualmente total gol.Și nici nu avem acces în oraș pentru a verifica realitățile. Organizată de Fundația Victor Pinciuk (om de afaceri ucrainean și un mecena) în cooperare cu Pinciuk ArtCenter, un centru internațional de artă contemporană din Kiev (al cărui director este Bjorn Geldhof), expoziția de la Forumul de la Davos vizează informarea participanților asupra principalelor fapte, însoțite de figurile persoanelor responsabile de ceea ce se petrece la ora actuală în Ucraina. Această expoziţie, spune într-un comunicat Bjorn Geldhof, vine să confirme că, ”în acest moment, în Ucraina nu este un război pentru teritorii…Ucraina nu apară doar dreptul sau la existența, ci valorile noastre”.
S-a diminuat interesul pentru Forumul de la Davos?
În afara Rusiei, China, angajată în politica sa ”zero Covid”, care paralizează numeroase sectoare de activitate ale țării, este un alt mare absent de la Davos. Lipsesc și personalități politice de înalt rang, cum ar fi președintele Joe Biden sau cineva din partea britanicilor. Dar organizațiile neguvernamentale și organizațiile multinaţionale sunt, ca de obicei, la tribuna acestui Forum. Osfam cheamă la impozitarea de urgență a marilor averi, într-un moment în care cei mai săraci suferă de pe urma inflației și a crizei alimentare. FMI cere respingerea protecționismului, în timp ce 30 de țări și-au restrâns comerțul cu produse alimentare și cu energie. Relansarea, efectele schimbărilor de climă, educația, sănătatea sunt teme care – fără influențe politice – vor fi amplu abordate.