miercuri, 27 mai, 2020
10.8 C
București

Coronavirus: Eurogrupul încearcă să găsească riposta economică la pandemie

Cei 19 miniștri de Finanțe ai țărilor membre ale zonei euro (Eurogrupul) s-au întâlnit marți, 7 aprilie, în cadrul unei videoconferințe, despre care surse informate bruxelleze spun că este vorba de “o reuniune crucială” pentru UE. Au fost invitați, de asemenea, miniștrii de Finanțe ai țărilor europene ce nu fac parte din zona respectivă.

Reamintim că la ultima lor reuniune virtuală, șefii de stat și de guvern ai țărilor UE nu au reușit să se înțeleagă asupra formulei de ripostă economică la efectele dezastruoase ale pandemiei de coronavirus, încredințând această dificilă sarcină miniștrilor de Finanțe. Aceștia au lucrat timp de două săptămâni, la finele cărora au reușit să găsească o soluție de răspuns (o bază de discuții la actuala videoreuniune) la complicata situație actuală economică în Europa, ca urmare a efectelor de o amploare fără precedent ale virusului ucigaș. Ei trebuie să “inventeze” acest răspuns care să garanteze că economiile zonei euro se vor putea relansa simultan. Există deja o idee destul de precisă privitoare la arhitectura avută în vedere.

În centru se află un edificiu care se sprijină pe trei piloni, în consens. Mai întâi, BEI, respectiv Banca europeană de investiții, pentru relansarea activității private; apoi, Fondul european pentru șomajul parțial, în valoare de 100 miliarde de euro, pe care Comisia Europeană își propune să-l lanseze pe piețe, pentru a garanta menținerea europenilor în activitate, la locuri de muncă. Urmează apoi MES (Mecanismul european de Stabilitate) al cărui rol va fi garantarea datoriei statelor UE, în cuantum – pentru moment – de circa 240 miliarde de euro.

Propunerea Franței îi separă pe membrii zonei euro

Pentru garantarea relansării economice, Franța propune un Fond de solidaritate dotat cu mai multe sute de miliarde euro pentru investiții ale statelor. Acest instrument este prezentat drept ceva excepțional și temporar având menirea să atragă susținerea statelor foarte atente cu finanțele publice și care văd în această propunere o manieră de mutualizare pe contul lor a datoriei țărilor din Sudul Europei.

Discuțiile din ultimele două săptămâni au exacerbat fractura între țările din Nordul Europei, mai bogate și cu Finanțe mai sănătoase, și țările din Sud, acuzate de laxism și, în plus, afectate mult mai grav de virusul ucigaș.

Concluziile miniștrilor Finanțelor, ce vor fi eventual rodul dezbaterilor şi al acordului lor, vor fi supuse ulterior dezbaterii și avizului șefilor de stat și de guvern ai țărilor Uniunii Europene.

By EU2016 SK – DOORSTEP 2016-09-09 EUROGROUP Ministers, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51571596

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sondaj comandat de PE: Europenii doresc ca UE să aibă mai multe competențe în abordarea crizelor similare celei provocate de COVID-19

- Aproape șapte din zece respondenți (69%) doresc ca Uniunea Europeană să poată juca un rol mai...

Înapoi în viitor

După două luni de izolare, mulți se străduiesc să întoarcă timpul. Chiar și cu riscul unui nou...

146 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Au fost...