Populiştii speră să provoace tulburări în întreaga UE, în contextul în care tocmai s-a dat startul alegerilor pentru Parlamentul European, o cursă în care forțele populiste în creștere speră să obțină câștiguri semnificative, amenințând și așa firava stabilitate europeană.
Mai mult de 400 de milioane de alegători din bloc sunt eligibili pentru a alege 751 deputați europeni – cu Marea Britanie inclusă în mod neașteptat. După ce a votat să părăsească UE într-un referendum seismic în 2016, care a avut reverberații asupra întregului continent european, Marea Britanie a fost inițial menită să plece la 29 martie și, prin urmare, să nu participe la aceste alegeri.
Cu toate acestea, deputații săi nu au reușit să se pună de acord asupra unui acord de „divorț” așa că Marea Britanie se află acum în situația absurdă de a alege parlamentari pentru o instituție pe care intenționează să o părăsească.
Sondajele de opinie prevăd un progres semnificativ pentru forțele naționaliste și populiste, opuse unei mai bune integrări a UE și care amenință eforturile de reformă depuse la nivelul Uniunii.
„Numărul euroscepticilor si populistilor va creste exponential de data aceasta”, a declarat Camino Mortera-Martinez, cercetător în cadrul Centrului pentru Reforma Europeană. „Veți avea un Parlament mult mai divizat și va fi mai greu să găsiți compromisuri”, a adăugat aceasta.
Martinez afirmă că întotdeauna va exista o creștere a partidelor populiste ca urmare a crizei migrației, diferendelor din zona euro și atacurilor teroriste de pe întreg continentul.
În luna aprilie, vicepremierul italian Matteo Salvini – care a condus o serie de politici anti-imigrație – a lansat ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept campania „Make Europe great again”, în încercarea de a uni toate partidele politice de extremă dreaptă de pe continent înaintea alegerilor.
Alianța nou-formată speră să formeze un bloc greu în Parlament, prezice reprezentantul celui de-al treilea cel mai mare partid – Marine Le Pen, liderul Raliului Național al Franței.
Cu toate acestea, Mortera-Martinez sugerează că populiștii, partidele naționaliste și eurosceptice se vor lupta în cele din urmă să colaboreze „astfel încât influența lor se va diminua mult din cauza lipsei de coordonare”.