125.000 de purtători ai «Vestelor galbene» au manifestat din nou, sâmbătă, 8 decembrie, în toată Franța, din care 10.000 au venit în capitală. Parisul și alte mari orașe precum Marseille, Bordeaux, Lyon, Strasbourg, Toulouse, Colmar au fost teatrul unor ample proteste, marcate de violente incidente cu forțele de ordine, la fel ca și în cele trei sâmbete precedente, împotriva creșterii prețului la carburanți, împotriva politicii fiscale aplicate de administrația Macron, în general împotriva scăderii accentuate a nivelului de trai al francezilor. Vestele galbene nu au fost mulțumite doar cu anunțarea moratoriului asupra creșterii prețului la carburanți.
Considerându-l pe Emmanuel Macron și guvernul său vinovați de scăderea – fără întrerupere în ultimele luni – a nivelului de trai al cetățenilor, această nouă mișcare socială intrată în acțiune în ultimele săptămâni a mers până la a cere demisia președintelui și a primului ministru. Sondajele de opinie realizate în ultimele zile arată o scădere a popularității președintelui Macron până la cotele scăzute record atinse de predecesorul său François Hollande în momentul în care a fost nevoit să renunțe la a mai candida pentru un al doilea mandat prezidențial.
Temerile exprimate de autorități în ultimele zile în urma informațiilor referitoare la o nouă mobilizare masivă a Vestelor galbene au fost justificate. Scenele transmise în tot cursul zilei de sâmbătă au arătat că violența membrilor mișcării Vestele galbene s-a accentuat, chiar dacă numărul celor veniți la Paris sau în marile orașe ale țării s-a mai diminuat. Și sâmbătă aceasta, în special după amiaza, ciocnirile dintre manifestanți și forțele de ordine – mult mai numeroase față de sâmbetele precedente – au fost extrem de violente, mai ales că printre manifestanți s-au infiltrat falși purtători ai vestelor galbene cu scopul de a lovi, a distruge și chiar a jefui. Nu au fost scutite de distrugeri nici magazinele care și-au instalat panouri de protecție. Au fost smulse și transformate în materiale pentru ridicarea de baricade pe marile bulevarde ale Parisului. Champs-Elysées a fost transformat într-un real teatru de lupte, forțele de ordine recurgând la gaze lacrimogene, tunuri cu apă, echipamente pentru stingerea incendiilor provocate de manifestanții violenți. Surse ale Ministerului de Interne și ale poliției au confirmat informațiile potrivit cărora, pentru această sâmbătă, au fost mobilizate forțe de ordine evaluate la aproape 90.000 de polițiști și jandarmi, plus o dotare extrem de puternică. Pentru prima oară – lucru văzut și la posturile de televiziune – pe căile de acces spre Elysée și guvern au fost poziționate blindate. Barajele filtrante au funcționat încă de la primele ore ale dimineții, perchezițiile făcute celor ce voiau să intre pe marile bulevarde ale Parisului soldându-se cu confiscarea unor obiecte ce puteau fi folosite la provocarea de violenţe (măști de gaze, căști de protecție, cuțite, ciocane ş.a). Circa 1.300 de persoane violente au fost arestate la nivelul întregii țări. Numai la Paris, sâmbătă după-amiază se aflau deja în arest 575 de persoane acuzate că au comis atacuri împotriva forțelor de ordine și au provocat distrugeri.
De ce întârzie Emmanuel Macron să se exprime
Mult așteptată de opinia publică franceză este opinia președintelui Macron, care încă de la declanșarea mișcării Vestele galbene păstrează o tăcere totală. Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale, a precizat vineri seară, iar oficiali de la Elysée au reafirmat sâmbătă după-amiază că președintele intenționează să iasă cu declarații publice numai după evenimentele de sâmbătă. «După un tur de orizont asupra evenimentelor, a spus Richard Ferrand, președintele, lucid în privința contextului și situației actuale, nu dorește să pună paie pe foc, motiv pentru care nu intenționează să se exprime înainte de evenimentele de sâmbătă». Comentatori politici veniți la posturile franceze de televiziune spun cu totul altceva. Conștient de faptul că se află într-o scădere serioasă de popularitate, cred unii analiști, Emmanuel Macron știe că o declarație făcută în plină desfășurare a manifestațiilor nu ar servi la nimic înaintea zilei de sâmbătă. Ea ar putea fi chiar contraproductivă. Purtătorii Vestelor galbene care blochează autostrăzile, drumurile naționale au scris pe veste «Macron, demisia» și, astfel, contestația s-ar cristaliza asupra persoanei sale. Măsurile anunţate de premierul Philippe, de fapt o mică cedare în fața protestatarilor, vizând calmarea tensiunii, nu au avut rezultatul scontat. La nimic nu servește să faci declaraţii ce nu sunt ascultate. Și atunci, spunea un comentator, guvernul a decis să se pregătească pentru a face față evenimentelor de sâmbătă, având informații că vor avea loc violenţe. Iar în prima linie s-a aflat premierul Edouard Philippe. «Tonul și impactul luării de cuvânt a lui Macron vor depinde de rezultatul evenimentelor de sâmbătă… Emmanuel Macron va vorbi când este util, când nu va fi sub presiune», a spus Marc Fesneau, ministrul francez pentru Relațiile cu Parlamentul. Rămâne de văzut dacă va fi ascultat.