Guvernul ungar califică drept «inacceptabil» ceea ce el consideră drept «șantaj» din partea Bruxelles-ului pentru validarea planului ungar de relansare și declară că este gata să se lipsească de fonduri europene. «Da, noi ne putem descurca și fără fonduri europene, avem destui bani pentru a începe realizarea proiectelor prevăzute în plan», a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, într-un interviu acordat Agenției France Presse și preluat de «Le Figaro». Examinarea planului ungar de relansare, supus aprobării Bruxellesului încă din 12 mai, dar care se lovește de luni de zile de dezacordurile Bruxellesului în privința respectării statului de drept de către Budapesta, a fost prelungit de Comisia Europeană până la 30 septembrie, reproşând Ungariei în special o insuficientă luptă contra corupției și lipsa independenței sistemului judiciar.
«Fără compromisuri»
Peter Szijjarto, spun surse din Budapesta citate de «Le Figaro», nu așteaptă schimbarea poziției Bruxellesului. În opinia sa, dezbaterea nu se concentrează asupra ideii dacă planul ungar de redresare este bun sau nu. Blocajul este legat de adoptarea în luna iunie a unei legi ungare considerată că aduce atingere drepturilor persoanelor comunității LGBT+, lege pe care Viktor Orban o prezintă drept instrument de apărare a copiilor. «A utiliza fondurile europene drept mijloc de șantaj pentru a forța schimbări politice este inacceptabil», a spus șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto. Nu cred, spune el, că problema dacă Bruxellesul decide sau nu prelungirea din nou a examinării planului Ungariei de investiții și reforme, ce-i permite accesul la 7,2 miliarde de euro subvenții europene, are vreo semnificație, întrucât «noi nu vom face compromisuri în această chestiune». Ministrul ungar de Externe a evocat în context recenta mărire a notei agenției Moody’s privind datoria Ungariei, precum și «enorma cerere» de obligațiuni de stat pe termen lung în țară.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene declara luni că «nu poate spune încă dacă ne îndreptăm spre un acord sau nu». Reamintim un element important: până în luna noiembrie, Ungaria deține președinția semestrială a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, organizația paneuropeană pentru apărarea democrației, cu sediul la Strasbourg.