Ceuta: Spania acuză Marocul de „agresiune” și „șantaj”

Fluxul fără precedent al migranților veniți în ultimele zile în enclava Ceuta încordează relațiile dintre Spania și Maroc, dar riscă să provoace și o criză politică la Madrid. Joi, guvernul spaniol, prin vocea ministrului Apărării, Margarita Robles, a acuzat Marocul de „agresiune” și „șantaj”. Potrivit ultimelor cifre oficiale, începând din 17 mai, în Ceuta au sosit deja peste 8.000 de migranți. Acest aflux de migranți proveniți din Marocul vecin, a spus Margarita Robles, într-o declarație radiodifuzată, „este o agresiune la frontierele Spaniei, dar și la frontierele Uniunii Europene”. Ea a acuzat Marocul de șantaj deoarece se folosește de copii. Nu este vorba de tineri de 16 sau 17 ani, spune dna Robles, dar Marocul a permis emigrarea copiilor de 7 și 8 ani, sfidând astfel normele de drept internațional. Imaginea unui bebeluș salvat de la înec de către un agent al gărzii civile spaniole a făcut înconjurul lumii.

„Lipsă de respect”

Declarațiile ministrului spaniol al Apărării au marcat o creștere a tonului Madridului față de Rabat. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a convocat-o miercuri pe ambasadoarea Marocului în Spania, căreia i-a comunicat „nemulțumirea” față de evenimentele din enclava Ceuta și a acuzat Rabatul de „lipsă de respect”. Acest val de migranți marocani are loc – din păcate – pe fondul unei crize diplomatice majore între Madrid și Rabat provocată de sosirea, luna trecută, în Spania, pentru tratamente medicale, a liderului mișcării în favoarea independenței Saharei orientale, Frontul Polisario. Mai multe organizații neguvernamentale spaniole și marocane au condamnat faptul că niște minori cad victime conflictului dintre cele două țări, aceștia fiind expulzați în masă către țara de origine. Din cei peste 8.000 sosiți în Ceuta, până miercuri fuseseră expulzați către Maroc 5.600.
O voce fermă a fost auzită și de la Bruxelles. Margarita Schinas, vice-președintă a Comisiei Europene, într-o declarație dură la adresa Marocului, a avertizat că „nimeni nu poate intimida Uniunea Europeană… pe tema migrației”.

Pedro Sanchez, acuzat de proastă gestionare a migrației

În fața haosului din Ceuta, spectrul politic spaniol a devenit incoerent și divizat. În plină criză diplomatică cu Marocul, premierul Sanchez se vede atacat de opoziția de dreapta. Deși Pablo Casado, liderul Partidului Popular (PP), a promis solidaritate în fața amenințărilor la adresa integrității teritoriale a Spaniei, joi, în public au fost brusc auzite critici severe. În opinia PP, haosul și proasta gestionare a lui Pedro Sanchez au provocat confruntarea cu Marocul. Liderul partidului de extremă dreapta, VOX, a treia forță în parlament, a cerut demisia lui Sanchez acuzându-l de laxism în problemele migrației și cerând ridicarea – în stilul lui Donald Trump – a unui zid între Spania și Maroc.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW