Franţa: Fost ministru al Sănătății, Agnès Buzyn, sub acuzare pentru modul de gestionare a crizei sanitare

Dna Agnès Buzyn a fost convocată la Curtea de justiție a Republicii (CJR), în cadrul anchetei privind modul de gestionare a crizei sanitare, pentru perioada în care a deținut postul de ministru al Sănătății. La finele audierilor, a fost anunțată punerea ei sub acuzare pentru «punerea în pericol a vieții altcuiva» și «abținerea voluntară de a combate o catastrofă». De precizat că dna Buzyn a demisionat din funcția pe care o deținea imediat după declanșarea pandemiei de coronavirus în Franța, pentru a prelua șefia listei partidului la putere, LREM, în lupta electorală pentru primăria Parisului. Alți doi miniștri sunt vizați în aceeași afacere: Edouard Philippe, fost prim ministru, și Olivier Véran, actualul ministru al Sănătății, succesorul dnei Buzyn.

Ce i se reproșează

Motivul convocării dnei Buzyn la CJR este «abținerea de la combaterea unei catastrofe». Dar, potrivit ziarului «Le Monde», domnia sa este de asemenea acuzată de «punerea în pericol a altcuiva». S-a aflat că cele 14.500 plângeri adresate CJR se referă în esență la declarații contradictorii sau fără fundament ale dnei ministru Buzyn la începutul pandemiei, cum ar fi cele privind riscurile legate de contaminare sau privitoare la purtarea măștilor de protecție (a spus, de pildă, că masca bleu nu protejează nimic). Sindicatul infirmierilor (SNPI) a reclamat mai ales lipsa măștilor de protecție, considerând că responsabilitatea revine totalmente dnei ministru Buzyn. Dna ministru nu a reușit să câștige alegerile pentru funcția de primar al Parisului. A revenit apoi cu unele declarații privind pandemia care au provocat «furtună» la nivel guvernamental. A susținut între altele că a știut de existența și de riscul venirii în Franța a coronavirusului încă de la plecarea din guvern. A dovedit că a alertat în acest sens inclusiv Palatul Elysée și guvernul.

Totuşi, pentru acuzația de a fi «pus în pericol viața altcuiva», dna Agnès Buzyn este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de un an și amendă de 15.000 euro.- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW