Rusia și Belarus încep o săptămână de mari manevre militare la porțile Uniunii Europene

Ca la fiecare patru ani, armatele Rusiei și Belarus au început vineri, 10 septembrie, un exercițiu de mare amploare, «Zapad», ce va dura cel puțin o săptămână. Trupe ale ambelor țări vor fi desfășurate de-a lungul frontierelor cu țările baltice și cu Polonia. Pentru evitarea prezenței observatorilor internaționali, Rusia a recurs la o șmecherie: și-a compartimentat exercițiile sale militare majore într-o serie de exerciții mai mici… nedetectabile de radare. Societatea franceză Prelingens, care propune soluții de inteligență artificială pentru lumea serviciilor de informații, spune că manevrele «Zapad» («Vestul») prezintă un mare interes pentru NATO.

200.000 soldați

La aceste manevre sunt mobilizați în total 200.000 soldați, plus 80 aeronave, 300 tancuri și 10 nave maritime. Fiecare ediție a manevrelor «Zapad» suscită tensiuni între Moscova și țările de la frontieră. În urmă cu patru ani, «Zapad» a simulat un atac împotriva țărilor baltice, care au și reacționat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere de data aceasta Rusiei să se comporte «în manieră transparentă și previzibilă». Totuși, în ultimele zile, pentru prevenirea unor posibile provocări la frontiera de nord-est a UE, forțele aeriene suedeze, flota aeriană și marina germane, precum și forța aeriană americană au desfășurat avioane de recunoaștere în largul enclavei Kaliningrad.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW