0 C
București
luni, 30 noiembrie

Coronavirus: Prăbușire istorică a economiilor lumii

Drama de o anvergură fără precedent pe toate planurile din cauza efectelor dezastruoase ale coronavirusului a dus la prăbușirea cererii interne, antrenând o scădere de o amploare istorică a PIB-ului țărilor lumii.

Cifrele scad unele după altele și nu sunt deloc bune. PIB-ul zonei euro, spune Eurostat, s-a redus cu 12,1% în al doilea trimestru al acestui an – rezultat direct al izolării și al celorlalte măsuri severe ce au fost luate împotriva propagării coronavirusului.
Absolut toate economiile europene plătesc acum prețul extrem de mare, începând cu țările din Sudul european: Spania înregistrează o scădere a PIB-ului cu 18,5%, Portugalia cu 14,1%, Italia cu 12,4%, Belgia cu 12,2%, Austria cu 10,7%. Chiar și Germania, prezentată adeseori ca elevul bun al Europei, și-a văzut diminuat PIB-ul cu 10,1% (de fapt cea mai gravă diminuare cunoscută din 1970 până în prezent).
În ceea ce privește economia franceză, ea a înregistrat un plonjon istoric de 13,8% al PIB-ului în al doilea trimestru al acestui an, după ce în primele trei luni ale anului se diminuase cu 5,9%. Potrivit sondajului Insee (Institutul național de studii și statistici economice), prăbușirea consumului intern în perioada izolării poartă întreaga răspundere pentru această evoluție dezastruoasă a economiei Franței.

Uniunea Europeană înfruntă cea mai dură criză economică din istoria sa

Comisia Europeană, care a prevenit încă la începutul lunii iulie că efectele economice ale pandemiei vor fi “devastatoare” pentru zona euro, anticipează deja, pentru 2020, o recesiune fără precedent, mai gravă decât se aștepta în cele 19 țări care au adoptat moneda unică, dar și o relansare lentă: o creștere de – 8,7% în 2020, înaintea unui rebond în 2021, de +6,1%. Mult mai pesimist, Fondul Monetar Internațional prevede pentru anul acesta o recesiune cu o scădere a creșterii de 10,2% . Activitatea economică, spune Bert Colijn, economist la ING, a început să fie reluată către sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, dar nu este vorba decât de o ameliorare mecanică, grație redeschiderii magazinelor și uzinelor.

Statele Unite în recesiune: un șoc istoric în prima economie a lumii

În comparație cu primul trimestru al acestui an, Statele Unite înregistrează o scădere cu 9,5% a PIB-ului: o prăbușire istorică în prima economie a lumii, devenit epicentrul unei pandemii care a costat viața a peste 150 000 de americani. BEA (Biroul american de analize economice), care utilizează metode speciale de calcul, prevede o prăbușire a PIB-ului Statelor Unite cu 32,9% anul acesta, cifră ce nu are echivalent în istoria Statelor Unite din 1921 până acum. Unii experți americani se așteptau la o cifră și mai mare, de ordinul a 35%. În opinia lor, Statele Unite sunt în recesiune, cu scăderi importante ale PIB-ului în două trimestre consecutive și cu peste 18 milioane de șomeri.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. DOAR UE SI SUA S-AU PACALIT CU COVID-ul ASTA SI S-AU PRABUSIT ECONOMIC, CELELALTE TARI PRECUM CHINA( care a vnndut materiale sanitare in toata lumea dublu ca anu trecut), JAPONIA( auto), COREILE(auto), TARILE ARABE, TURCIA RYC AU INFLORIT. SA FIE OARE O DIVERSIUNE LA PRABUSIREA ECONOMICA PRO NOZATA UE CARE NU SE MAI POATE EXTINDE CU ALTE TARI, DAR A SI PIERDUT-O PE CEA MAI BO ATA DINTRE ELE, UK ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW