sâmbătă, 15 august, 2020
23.8 C
București

Campania pentru prezidențialele din Belarus. Opoziția mobilizează zeci de mii de persoane contra lui Lukașenko

Peste 35.000 de persoane au manifestat la Minsk în sprijinul Svetlanei Tikhanovskaïa, principala candidată a opoziției la alegerile prezidențiale din 9 august în Belarus. În fața mulțimii, ea s-a adresat autorităților care îi acuză soțul, candidatul inițial al opoziției, arestat în luna mai sub acuzația de a fi intenționat să organizeze “revolte în masă” la alegeri.

Devenită candidată la prezidențiale după arestarea soțului, Svetlana Tikhanovski a devenit un adevărat fenomen politic ce reușește să antreneze la acțiune opoziția, în pofida amenințărilor sub diverse forme primite din partea oficialităților. În fața manifestanților, în majoritate tineri, ea a răspuns acuzațiilor aduse soțului ei, candidatul inițial al opoziţiei, și a unuia din camarazii lui de campanie electorală de asemenea arestat sub acuzaţia de “tulburare a ordinii publice”. În acest scop, au susținut autoritățile, cei doi ar fi beneficiat de susținerea unor combatanți ruși, 30 dintre ei fiind de asemenea arestați. Într-un comunicat oficial, diplomația rusă a precizat că persoanele respective se aflau, de fapt, în drum spre o țară terţă.

Toate acuzațiile, hărțuielile și arestările lansate de autorități, spun surse locale citate de corespondenții presei străine la Minsk, sunt calificate de către opoziție drept înscenări ce au drept scop să elibereze calea revenirii la putere, în al șaselea mandat consecutiv, a lui Alexandr Lukașenko.

Relațiile Rusiei cu Belarus sunt, tradițional, cordiale, dar marcate de momente de tensiune ce au loc în principal pe subiecte ce privesc resursele de energie. În ultimele luni, Lukașenko a denunțat de mai multe ori presiunile venite din partea rușilor, acuzând Moscova că a încercat să transforme țara sa într-un stat vasal și să manipuleze alegerile prezidențiale.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Polonia, în recesiune, pentru prima oară de la căderea comunismului

Cu cele 38 milioane de locuitori, Polonia este considerată de analiștii economici europeni de departe cea mai...

Acord de pace între Israel și Emiratele Arabe Unite. Palestinienii se consideră “trădați”

Acordul privind normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, încheiat joi seară, sub egida Statelor Unite,...

ROBOR este în scădere. Ce se întâmplă cu ratele Prima Casă

Pe data de 5 august, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de...