Acordul privind normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, încheiat joi seară, sub egida Statelor Unite, nu a întârziat să provoace reacția palestinienilor. Corespondenți de presă aflați în zonă relatează că, în Cisiordania, nu surpriza sau neînțelegerea, ci furia este atmosfera predominantă.
Palestinienii se simt trădați, ei nu au fost consultați. Pe rețelele de socializare apar în aceste zile reacții dure ale palestinienilor care insistă asupra faptului că au fost trădați. Liderul palestinian Mahmoud Abbas a convocat rapid conducerea Autorității Palestiniene. A solicitat de asemenea convocarea urgentă a Ligii Arabe și a Organizației pentru cooperarea islamică și l-a rechemat pe ambasadorul palestinian la Abu Dabi, ca un prim protest.
Surse informate spun că, în ciuda faptului că relațiile cu gruparea Hamas, la putere în Fâșia Gaza, nu sunt bune, normalizarea actuală a relațiilor Israelului cu Emiratele s-a făcut în dauna intereselor palestinienilor. Se impune deci – spune Hamas – ca, de data aceasta, „toate structurile societății palestiniene să se unească pentru a respinge normalizarea”.
Acord „istoric”?
După lungi discuții tripartite, accelerate în ultimele săptămâni, acordul a fost semnat joi, prin telefon, între președintele Donald Trump, premierul israelian Benjamin Netanyahu și şeicul Mohammed Bin Zayed, prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite.
Donald Trump a invadat Twitter cu mesaje în care a calificat normalizarea relațiilor între Israel și Emirate drept „un acord de pace istoric între cei doi aliați ai noștri”. Benjamin Netanyahu a avut aceeași părere în declarația televizată de după semnarea acordului cu Abu Dhabi, mergând până la a considera că această „normalizare” marchează „începutul unei noi ere în relațiile Israelului cu lumea arabă”.
Numai că acordul conține prevederi ce au putut fi cu ușurință interpretate drept „trădare” de către palestinieni. „Acest acord îl respingem și îl condamnăm. El nu servește cauza palestiniană, ci este o continuare a negării drepturilor poporului palestinian”, a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al Hamas. Prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite susține că acordul oprește anexarea de către Israel a noi teritorii palestiniene. În schimb, Benjamin Netanyahu a precizat că planul anexărilor este doar „amânat” și că Israelul „nu a renunțat la el”.
Franța salută decizia de „suspendare a anexării de teritorii palestiniene”
Franța a salutat acordul privind normalizarea relațiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite. Un comunicat al șefului diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, subliniază că „decizia luată de autoritățile israeliene de suspendare a anexării de teritorii palestiniene este o etapă pozitivă, dar care trebuie să devină definitivă”.
Șeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a preluat sintagma lui Donald Trump prin care califică acordul mai sus menționat drept „Istoric”, și a subliniat că el este „un pas decisiv către pacea în Orientul Mijlociu… primul dintr-o serie de astfel de acorduri care să încheie cei 72 de ani de ostilități în regiune”.