15.3 C
București
sâmbătă, 8 mai

Polonia, în recesiune, pentru prima oară de la căderea comunismului

Cu cele 38 milioane de locuitori, Polonia este considerată de analiștii economici europeni de departe cea mai mare economie din Europa centrală și răsăriteană.

Ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus și a măsurilor luate de guvern pentru a combate virusul, Polonia a intrat oficial în recesiune, pentru prima oară după trecerea la economia de piață în urmă cu 30 de ani.

Concret, intrarea în recesiune a avut loc după ce Produsul Intern Brut (PIB) s-a diminuat în al doilea trimestru al acestui an cu 7,9% (la nivel de un an) și cu 8,9% față de trimestrul precedent, a anunțat vineri Biroul național de statistică (GUS). În primul trimestru, PIB-ul Poloniei s-a diminuat cu 0,4% în raport cu trimestrul precedent.

Estimările din al doilea trimestru țin cont de efectele pandemiei și de măsurile guvernului destinate combaterii Covid-19, a indicat GUS într-un comunicat. Institutul polonez de Economie (PIE), un centru de analize din subordinea guvernului, susține însă că economia poloneză a suferit mai puțin de pe urma pandemiei decât alte țări ale regiunii. Același institut, citat de agenția poloneză de presă PAP, prognozează totuși, pentru următoarele trimestre, o relansare a economiei acestei țări. Polonia, care de 30 de ani cunoaște o creștere economică neîntreruptă, înregistra în 2019 o rată de creștere de 4,1%, după 5,3% în 2018. Anul acesta, ea își vede PIB-ul redus cu 3,4%, față de 3,7% cât se prevăzuse inițial.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Toata lumea-i in recesiune . Dar, sa vezi salt dupa ce covidul va fi rapus ; pe planeta Pamant nu exista fiinta mai tare ca omul , a dovedit-o-n mii de ani !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW