La capătul a circa trei ani de dezbateri, dispute, miniștrii europeni de Interne ai celor 27 țări membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord vizând reformarea politicii europene de azil. Propunerea în acest sens a fost prezentată de Comisia europeană în luna septembrie 2020. Această reformă, dorită de multă vreme de țările din sudul UE, ar urma să permită solidaritatea membrilor Uniunii cu primele țări de acces ale migranților, țări ce suportă în prezent tot greul migrației în Europa.
Concret, reforma politicii de azil în UE ar urma să permită înlocuirea faimosului regulament de la Dublin care impune țărilor cu rol de primă intrare a migranților, obligate să gestioneze procedurile de primire și de azil. Schimbarea acestei reguli este solicitată de peste 20 de ani, în sensul obținerii simplificării procedurilor de primire și o reducere a termenelor destinate lor. Se propun maximum 12 săptămâni pentru migranții cu cele mai mici șanse de a primi azil (senegalezii, marocanii, tunisienii sau algerienii). Noile propuneri includ și o întărire considerabilă a controalelor la frontiere. Reforma preconizată implică de asemenea crearea unui mecanism de solidaritate prin care 30.000 solicitanți de azil eligibili ar fi relocalizați, anual, într-o țară a UE, alta decât cea prin care a intrat în Europa. Este vorba de un mecanism mixt care asociază primirea obligatorie și primirea voluntară. Statele care ar refuza primirea cotei lor obligatorii ar trebui să plătească 20.000 euro pentru fiecare persoană refuzată, bani ce ar alimenta un fond dedicat gestionării migrațiilor. Statele UE nu vor putea fi constrânse să primească migranți, dar vor trebui să ajute țările care primesc.
Acest acord la care au ajuns cei 27 miniștri europeni de Interne constituie un mandat de negociere cu Parlamentul European care și-a anunțat deja poziția în luna aprilie. Pentru a intra în vigoare, reforma mai sus expusă trebuie să aibă acordul statelor UE și al eurodeputaților.
Viktor Orban: Reforma UE privind dreptul la azil este inacceptabilă
În prima reacție la acordul miniștrilor de Interne ai țărilor UE privind reformarea dreptului la azil în Uniunea Europeană, premierul ungar Viktor Orban l-a calificat drept ”inacceptabil”. ”Bruxellesul”, spune premierul ungar, ”dorește «relocalizarea» migranților spre Ungaria prin forță. Este inacceptabil”, spune în mesajul postat vineri pe Facebook.