7.6 C
București
duminică, 11 aprilie

Popularitatea lui Emmanuel Macron, în cădere liberă

Scăderea considerabilă a ratei de popularitate a președintelui Macron, dar și a premierului francez Edouard Philippe este în aceste zile tema unor ample dezbateri în presa scrisă și în programele politice ale canalelor de televiziune.

Duminică, «Le Point» și «Journal du Dimanche (JDD)» au publicat rezultatele unui sondaj de opinie și comentariile pe marginea lor, atestând scăderea – realmente dramatică – în luna noiembrie a popularității președintelui Macron, ajungând să fie inferioară predecesorului său, François Hollande, în aceeași perioadă a mandatului. Cu doar 25% aprecieri pozitive, Emmanuel Macron a ajuns de fapt la cota de popularitate cu care ieșea din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale (24%), având atunci nevoie de aliați pentru a obține președinția. Și premierul Edouard Philippe a pierdut, conform sondajului IFOP, enorm din popularitatea sa, care a coborât până la 34%, față de 41% în luna octombrie. Reuters, într-o formulă mai dură, afirmă că președintele Macron «și-a pierdut jumătate din cota de popularitate pe care o avea la începutul acestui an».

«Simbolic, Emmanuel Macron nu este decât la un punct în plus față de soclul construit la primul tur al prezidențialelor ce l-au adus la Elysée (24% din voturi)», reaminteşte în JDD Fréderic Dabi, directorul general al IFOP. «Președintele, spune Dabi, se află pe un adevărat tobogan». După o vară marcată de evenimente ce i-au diminuat popularitatea, Emmanuel Macron sperase să se refacă în noiembrie, odată cu turneul făcut în diverse zone ale Franței cu prilejul centenarului sfârșitului primului război mondial, prilej folosit pentru a relua contactul direct cu francezii. Nu a fost să fie așa. Demersul său a fost ratat, spun comentatorii, de nemulțumirile sociale ce au culminat cu mișcarea de sâmbătă și duminică a «Vestelor galbene» împotriva politicii fiscale a guvernării Macron. Pierderea cea mai importantă a popularității sale s-a înregistrat în special în rândul comercianților, al artizanilor, al șefilor de întreprinderi și al muncitorilor. Interesant este că popularitatea sa a scăzut inclusiv în rândul francezilor cu vârste sub 34 ani, în rândul tinerilor membri și al simpatizanților partidului său, LRM. Sondajul IFOP a fost realizat prin Internet și telefon în perioada 9-17 noiembrie 2018, pe un eșantion de 1957 persoane reprezentative ale populației franceze cu vârste de peste 18 ani.

 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW