Acord Kiev-Moscova privind exportul de cereale

Ucraina și Rusia au semnat vineri, 22 iulie, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia și ONU privind exporturile de cereale și produse agricole via Marea Neagră. De precizat: textele sunt identice, dar semnate separat, la cererea Ucrainei, care refuză să parafeze orice document doar cu Rusia. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în prezența căruia s-au semnat documentele, a relevat totuși semnificația ”fără precedent” a acestui acord încheiat între Ucraina și Rusia.

Conform acestui acord, ”culoare securizate” vor permite circulația navelor comerciale în Marea Neagră, ambele părți angajându-se să nu le atace. Ce înseamnă ”culoare securizate”: pentru Kiev, garanții că navele sale comerciale nu vor fi atacate de Rusia. În acest scop, încărcăturile vor fi escortate de nave aparținând Ucrainei, în apele sale teritoriale. Va trebui așteptat câteva săptămâni până când vor fi reluate livrările; pentru Rusia, ”securizate” implică garanția că vapoarele care intră în porturile ucrainene nu transportă arme. În acest scop este prevăzut un mecanism de inspectare a navelor intr-un port turc, de către experți ruși, ucraineni, turci și ai ONU și înființarea unui Centru de control și coordonare, la Istanbul. Negociatorii au renunțat la curățarea Mării Negre de mine puse de ucraineni pentru a-și proteja zonele de coastă. Reprezentanții ONU au precizat că piloți ucraineni vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale. Exporturile ucrainene încep din trei porturi – Odessa, Pivdenni și Ciornomorsk – cu posibilitatea ca în viitor să fie adăugate și alte porturi.

Acord valabil 120 de zile

Acordul semnat vineri la Istanbul va fi valabil 120 de zile, respectiv patru luni, timp necesar pentru a exporta cele aproape 25 milioane de tone de cereale ce zac în silozurile din Ucraina, în condițiile în care se apropie o nouă recoltă. Un centru comun de coordonare (CCC) va trebui creat încă din acest weekend, la Istanbul, în activitatea căruia să fie implicați reprezentanții tuturor părților, plus ai Națiunilor Unite. Ministrul rus al Apărării a dat asigurări că Moscova nu va încerca să profite militar de operațiunile de deminare în porturile ucrainene. ”Ne-am luat acest angajament”, a declarat Serghei Choigu după semnarea acordului la posturile ruse de televiziune.

Președintele Recep Erdogan, a cărui țară a avut rolul de mediator, a recunoscut că ”nu a fost ușor” să se ajungă la actualul acord și și-a exprimat speranța că semnarea lui ”va întări speranța că acest război va lua sfârșit”, iar țara sa este gata să ofere ajutor la deminarea porturilor ucrainene.

Rusia își poate exporta propriile produse agricole

Acordul încheiat vineri permite Rusiei să-și atenueze dificultățile la exporturi. Acum, Moscova a obținut garanția că sancțiunile occidentale nu se aplică nici direct și nici indirect la propriile sale exporturi de produse agricole întrucât, dacă cerealele sau îngrășămintele ruse nu sunt supuse sancțiunilor, Rusia întâmpină probleme la export. Dacă acordul va fi aplicat, Rusia ar trebui, deci, să aibă mai multe facilități pentru a trimite pe piețele mondiale tone de alimente și îngrăşăminte.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW