Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă, la posturile de televiziune, prelungirea acordului internațional privind exporturile de cereale ucrainene semnat anul trecut sub egida ONU, fără însă a preciza durata prelungirii. Presa locală relevă faptul că președintele turc, aflat în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din 14 mai, a ținut să fie primul care anunță această informație, știut fiind rolul său important în realizarea acestui acord. În discursul său televizat, Recep Erdogan a reamintit că acordul privind coridoarele cerealiere, la fel ca și cel privind schimburile de prizonieri între ruși și ucraineni, au fost mediate de domnia sa. Acordul, care a expirat la 18 martie, a reamintit Recep Erdogan, a permis livrarea către piețele mondiale a 25 milioane de tone de cereale, contribuind la stabilitatea aprovizionării alimentare mondiale.
Divergențe între Moscova și Kiev privind durata prelungirii acordului
Erdogan nu a precizat în discursul său durata prelungirii acordului cerealier, declarațiile părților fiind pentru moment contradictorii. Salutând anunțul lui Erdogan, ministrul ucrainean al Infrastructurilor, Oleksandr Kubrakov, a declarat sâmbătă că acordul este prelungit cu 120 de zile, mulțumindu-i lui Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, președintelui Recep Erdogan, ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, și tuturor partenerilor pentru ”confirmarea acestui acord”.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a făcut un anunț surprinzător, afirmând că Moscova a acceptat prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene doar pentru 60 de zile. ”Noi am spus în mai multe rânduri, a subliniat ea, că partea rusă a informat ansamblul părților la negocieri că acordul este prelungit cu 60 de zile”.
Reamintim că, inițial, acordul cerealier prevedea prelungirea sa automată pentru aceeași perioadă stabilită, de 120 de zile, cu excepția cazului în care una din părți anunță că dorește modificarea termenului de prelungire. Acordul a fost prelungit o dată, cu 120 de zile, în luna noiembrie anul trecut. De data aceasta, la 18 martie, Rusia, nemulțumită de aplicarea acordului întrucât nu a facilitat și exporturile sale de îngrășăminte, a anunțat că acceptă prelungirea valabilității acordului respectiv doar pentru 60 de zile. De la anunțarea noii poziții a Rusiei, ONU a acționat din toate puterile pentru salvarea acordului care a permis calmarea creșterii prețurilor la cereale după invadarea Ucrainei. Turcia, unde se află Centrul de coordonare comună a acordului cerealier și care organizează controlul navelor, a anunțat vinerea trecută că ”speră în continuare într-o prelungire cu 120 de zile” a acordului. O clarificare a pozițiilor părților semnatare ale acestui acord și o precizare a duratei prelungirii lui sunt așteptate în capitalele interesate, inclusiv la ONU.
Noi nu existam … suntem invizibili ?
Ar fi cazul/timpul … sa luam/urmam exemplul lui Viktor Orban si mai departe’n timp … Ungro-Moldo-Vlahia /”De la nistru pan’ la Tisa” !