Acordul european de reducere a consumului de gaze naturale a intrat în vigoare

Marți, 9 august, a intrat în vigoare acordul Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaze naturale importate din Rusia, document adoptat de cele 27 state ale Uniunii la reuniunea miniștrilor europeni ai Energiei din luna iulie.

Așa cum s-a anunțat inițial, obiectivul acordului mai sus menționat este de a compensa prin economii cantitățile de gaze provenite până acum, în proporție de 40%, din Rusia. Comisia Europeană a insistat asupra actualelor măsuri nu doar în urma reducerilor de livrări de până acum, dar și de temerea că Moscova ar putea întrerupe total în această iarnă livrările de gaze europenilor.

De precizat că reglementările prevăzute în programul european de reducere a consumului de gaze funcționează pe bază de voluntariat. Este datoria fiecărui stat european să facă tot ce-i stă în putință pentru diminuarea consumului de gaze în perioada 1 august 2022-31 august 2023 cu 15% față de media consumului din ultimii cinci ani în aceeași perioadă. De remarcat faptul că dacă statele europene nu vor răspunde voluntar la obligația asumată vizând reducerea consumului de gaze cu 15% și apare riscul unei grave penurii, Consiliul European va putea declanșa starea de alertă, în condițiile căreia nu se mai pune problema voluntariatului, ci de constrângere la adoptarea de măsuri pentru diminuarea consumului de gaze.

Reamintim însă că mai multe state au obținut derogări de la respectarea reducerii consumului de gaze. Mai întâi, țările insule (Irlanda, Malta și Cipru), întrucât ele nu sunt conectate la conducte de gaze. Derogări parțiale au obținut țările baltice, conectate la rețelele electrice ruse. Ele vor putea utiliza gaze stocate în cazul întreruperii curentului electric de către ruși. De asemenea, dacă unele țări se vor găsi în mare nevoie, vor putea importa gaze stocate de către un alt stat membru ale UE.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW