Acționarii CEO au aprobat externalizarea Termocentralei Craiova 2

Eugen Măruţă (gds.ro)

Acționarii Complexului energetic Oltenia (CEO) au aprobat în ultima ședință demararea operațiunii de divizare simetrică a Complexului Energetic Oltenia prin transmiterea părții din patrimoniul aferent Sucursale Electrocentrale Craiova 2 unei societăți noi care urmează să fie constituită în baza Legii societăților comerciale.

De asemenea, acționarii Complexului Energetic Oltenia au mandatat Directoratul să întocmească proiectul de divizare și proiectul de act constitutiv. Procesul de divizare și externalizare a SE Craiova 2 ar trebui să fie finalizat până la 1 ianuarie 2023. Conform Planului de restructurare al CEO, producția și vânzarea de energie termică nu fac parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia.

Consiliul Local al Municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia, având astfel posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție.

Vor să renunțe la energia termică

Prin externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi Fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare în cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) va fi dimensionat, pornind de la asigurarea necesarului de energie termică pentru Municipiul Craiova, inclusiv agenții economici, finanțarea acestuia fiind posibilă a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea rețelelor de transport și distribuție.

Conform Complexului Energetic Oltenia este nevoie de investiții pentru reducerea pierderilor care în prezent sunt de 45%. „Acest concept investițional integrat reprezintă singura variantă economic fezabilă pentru eficientizarea businessului în domeniul energiei termice în Municipiul Craiova care, pe lângă eficientizarea generării, va conduce și la diminuarea pierderilor în rețele, care se ridică la circa 45% în prezent.

Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA. CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare împreuna cu Consiliul Local și Primăria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru ca entitatea divizată să poată funcționa în condiții normale.

CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități, iar valoarea certificatelor CO2 până la data efectivă a divizării ar fi inclusă în ajutorul de restructurare pregătit de CEO. Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova.”, conform CEO.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW