Emmanuel Macron: Un dialog acum cu talibanii nu implică recunoașterea guvernului lor

Ultimul avion francez care a părăsit duminică Kabulul a aterizat în Franța, pe aeroportul militar de la Vélizy-Villacoublay, având la bord militari și personalul ambasadei din Afganistan.

Franța și Regatul Unit, a anunțat Emmanuel Macron într-un interviu apărut duminică în «Journal du Dimanche», vor pleda la Națiunile Unite pentru crearea la Kabul a unei «zone sigure», o zonă protejată care să permită continuarea operațiunilor umanitare. Invitat de postul francez de radio TF1, președintele Macron a declarat din Erbil, Irak, unde s-a aflat în vizită oficială, referitor la demersul în vederea creării unei «zone sigure», că trebuie purtate discuții cu talibanii pentru a se permite noi evacuări umanitare. «Noi avem de derulat operațiuni, evacuări și cum cei care controlează Kabulul și teritoriul afgan sunt talibanii, trebuie să purtăm aceste discuții care nu echivalează cu o recunoaștere întrucât noi am pus condiții», a spus Macron. Prima condiție, a spus el, este respectarea de către talibani a dreptului umanitar și protejarea celor care au drept să fie protejați de azil. A doua condiție se referă la atitudinea talibanilor față de mișcările teroriste, întrucât dacă ei pactizează cu mișcările teroriste prezente în regiune, acest lucru, în mod cert, nu va fi acceptabil pentru noi». În fine, a treia condiție pusă de președintele francez pentru a purta discuții cu talibanii este «respectarea drepturilor omului, a valorilor noastre, în special respectarea demnității femeilor afgane». Întrebat dacă vede probabil acordul talibanilor ca operațiunile de evacuare să continue după 31 august, Macron s-a arătat «prudent». Noi, a spus el, am inițiat un dialog pe care-l poartă și alte țări aliate cu talibanii – subliniind rolul special pe care-l joacă de mai multe luni Qatarul – obiectivul fiind evacuările umanitare ale tuturor femeilor și bărbaților expuși riscurilor. Veți reuși în acest demers? a fost întrebat preşedintele Macron, care a răspuns că «nu poate garanta».

Talibanii resping propunerea privind crearea «zonei sigure»

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor, a declarat pentru Franceinfo că nu este necesară instituirea unei zone securizate la Kabul pentru continuarea operațiunilor umanitare. Potrivit purtătorului de cuvânt, dacă mai este posibil să inspire încredere, ”fiecare afgan va putea călători în străînătate, la fel cum stau lucrurile în oricare țară; cu condiția să dispună de documentele corespunzătoare: pașaport și viză. Dacă dispune de aceste documente, fiecare afgan va putea părăsi și reveni în Afganistan”, a spus Suhail Shaheen.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW