PE, gata să trimită Comisia Europeană în instanţă dacă nu a reușit să protejeze bugetul Uniunii Europene

Parlamentul European e pregătit pentru declanșarea unei acțiuni în justiție în cazul în care Comisia Europeană întârzie aplicarea mecanismului de condiţionalitate bazat pe statul de drept.

Într-o rezoluție adoptată cu 529 de voturi pentru, 148 împotrivă și 10 abțineri, eurodeputații reamintesc că nerespectarea statului de drept de către statele membre poate afecta integritatea bugetului UE. Aceștia avertizează Comisia Europeană că, în cazul în care nu își îndeplineşte obligațiile care îi revin în temeiul regulamentului obligatoriu din punct de vedere juridic privind condiționalitatea statului de drept și nu ia toate măsurile adecvate pentru a apăra interesele financiare și valorile UE, PE „va interpreta acest lucru drept o abținere de la a acționa” și va trimite Comisia în instantă în temeiul articolul 265 din Tratatul UE.

Eurodeputații insistă asupra faptului că regulile existente privind statul de drept trebuie aplicate și nu pot face doar obiectul „adoptării de orientări”. În cazul în care Comisia consideră că astfel de orientări sunt necesare, rezoluția acum adoptată solicită ca acestea să fie finalizate până cel târziu la 1 iunie 2021 și că Parlamentul European să fie consultat înainte de adoptarea lor. Eurodeputații reiterează importanţa aplicării fără întârziere a mecanismului statului de drept, în special având în vedere implicațiile sale pentru viitoarea rambursare a planului de redresare „Next Generation EU”.

Context

Rezoluția votată joi de eurodeputați reprezintă încheierea dezbaterii care a avut loc în cadrul sesiunii plenare precedente, în cadrul căreia aceștia au reamintit Comisiei Europene că mecanismul de conditionalitate privind statul de drept este deja în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Aproape toți vorbitorii din cadrul acestei dezbateri au reiterat că regulamentul este obligatoriu din punct de vedere juridic, indiferent de poziția adoptată de Consiliul European, care nu are efect juridic, și în pofida acțiunilor la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu au efect suspensiv. Mecanismul de conditionalitate privind statul de drept este un nou instrument menit să protejeze fondurile UE împotriva utilizării lor abuzive de către guvernele UE care nu au respectat principiile statului de drept.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW