12.1 C
București
miercuri, 21 aprilie

Eurodeputaţii vor un turism sigur, curat şi sustenabil

Pandemia a avut un impact puternic asupra turismului din UE

Europa ar trebui să depună eforturi pentru a rămâne o destinaţie turistică principală.

Criterii UE pentru călătorii sigure şi curate, o adeverinţă comună de vaccinare şi o marcă UE de certificare a igienei trebuie incluse într-o nouă strategie a UE privind turismul, susţine Parlamentul European.

Rezoluţia referitoare la o strategie a UE pentru un turism sustenabil, adoptată joi cu 577 de voturi pentru, 31 împotrivă şi 80 abţineri, constată că epidemia de COVID-19 a paralizat sectorul turismului din UE, 6 din 27 milioane de locuri de muncă fiind în pericol. Eurodeputaţii subliniază că sectorul turismului şi al călătoriilor reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul UE. Prin urmare, aceştia îndeamnă ţările UE să îl includă în planurile lor de redresare şi să ia în considerare reducerea temporară a TVA-ului pentru aceste servicii.

Turism „sigur şi curat”

Ca urmare a pandemiei, călătorii doresc „un turism sigur, curat şi mai sustenabil”, afirmă Parlamentul, solicitând statelor membre să pună în aplicare fără întârziere criterii comune pentru călătorii în condiţii de siguranţă. Acestea ar trebui să includă un protocol comun şi nediscriminatoriu al UE privind siguranţa sanitară pentru testarea înainte de plecare şi să stabilească faptul că cerinţele de carantină ar trebui să rămână un instrument de ultim resort.

O adeverinţă comună de vaccinare ar trebui să faciliteze călătoriile şi să acţioneze ca o alternativă la testele PCR şi la cerinţele de carantină, au susţinut eurodeputaţii. O nouă adeverinţă ar trebui să respecte normele privind protecţia vieţii private şi a datelor şi ar putea fi pusă în practică de îndată ce există dovezi suficiente că cei care au fost vaccinaţi nu transmit virusul.

Rezoluţia îndeamnă, de asemenea, Comisia Europeană să introducă o marcă UE de certificare a igienei, care ar putea asigura standarde minime de prevenire şi control al coronavirusului şi ar putea contribui la restabilirea încrederii consumatorilor în sectorul turismului şi al călătoriilor.

Dincolo de pandemie

Eurodeputaţii susţin portalul „Re-open EU” şi îndeamnă statele membre să trimită Comisiei informaţii clare atunci când aplică sau elimină restricţiile privind libera circulaţie.

Ei îndeamnă, de asemenea, Comisia să privească dincolo de pandemie şi să înlocuiască strategia din 2010 privind turismul UE, pentru a menţine poziţia Europei ca destinaţie turistică principală. În cele din urmă, textul invită Comisia să înfiinţeze o Agenţie Europeană pentru Turism, care să sprijine sistemul turistic, să promoveze marca europeană, să furnizeze UE cele mai recente date factuale privind turismul, să ajute întreprinderile mici să acceseze fonduri UE şi să ajute sectorul turismului să se pregătească pentru crize viitoare.

„Prezentul raport solicită un efort cu adevărat european pentru relansarea turismului în regiunile cele mai afectate ale continentului”, a declarat raportoarea pe tema turismului Cláudia Monteiro de Aguiar (PPE, Portugalia).

Adeverinţa de vaccinare şi marca sanitară au fost luate în considerare, dar în prezent este necesară o coordonare europeană adecvată pentru regimurile de testare care nu impun costuri suplimentare pentru cetăţenii europeni. UE trebuie să accelereze urgent campania de vaccinare în întreaga Europă şi să instituie instrumente financiare adecvate pentru a sprijini tranziţia verde şi digitală”, a declarat raportoarea portugheză.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW