Temperaturile extrem de ridicate pe care le cunoaștem în aceste zile în emisfera de nord a planetei au un cost important în vieți omenești, dar și asupra economiei mondiale. Efectele nocive sunt instantanee: primii care suferă sunt muncitorii cei mai expuși din domeniile construcțiilor, al transportului de mărfuri, al restaurării și, într-o manieră catastrofală, agricultura. Să nu se uite efectele activităților constrânse să se reducă în amploare în anumite țări, fiind pusă sub semnul întrebării securitatea salariaților. Din păcate, aceste reduceri nu au loc, ceea ce are drept rezultat accidente, decese la locurile de muncă provocate de căldurile ucigător de puternice. Într-o analiză proprie, Radio France Internationale oferă inclusiv exemple concrete de țări unde sunt luate măsuri pentru evitarea unor astfel de situații. În Canada, fabricile de cherestea au fost temporar închise în aceste zile din cauza proximității uriașelor incendii ce favorizează o și mai mare creștere a valurilor de căldură. Valurile de căldură au impact letal imediat și asupra animalelor. În China, spre exemplu, de mai multe săptămâni, canicula decimează crescătoriile de porci, de iepuri sau crescătoriile de pește.
Producția de electricitate, la grea încercare
În China, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din lume, a fost înregistrată lunea trecută o producție-record. Această țară a cunoscut în ultimele șase luni cel mai mare număr de zile de caniculă extremă, respectiv de două ori mai multe decât media anului în curs. Drama este că termometrele vor înregistra temperaturi și mai mari în săptămânile următoare, iar climatizarea propulsează cererea de curent electric. Factura consumului de electricitate al gospodăriilor americane va crește cu 11% față de vara trecută. În Statele Unite se semnalează deja riscuri ale întreruperilor de curent electric întrucât producția ar putea fi împiedicată atunci când canicula este netolerată de centrale.
O creștere rapidă a prețurilor la produsele agricole
O astfel de perspectivă se conturează pentru toamna acestui an la nivel planetar . Există temerea de o inflație alimentară ca urmare a recoltelor atrofiate de excesul de căldură și de lipsa apei. În Spania sau în Thailanda, spun analiștii fenomenului, au fost deja reduse suprafețele însămânțate pentru limitarea impactului asupra rezervelor de apă. Producția de zahăr și de orez pe care în mod normal le exportă Thailanda se va diminua considerabil. Cea de porumb este amenințată de pildă în Texas, dar și în alte zone ale planetei, inclusiv în Europa. Căldurile vor reduce de asemenea producția chineză de bumbac.
Pe unele piețe sunt deja vizibile semnele unor tensiuni viitoare. Prețurile la uleiul de palme indonezian și al orezului thailandez este în puternică creștere, piețele anticipând o considerabilă scădere a ofertei disponibile la export în lunile viitoare. În America de Nord este așteptată o creștere a prețului la lemn, care va avea un impact inflaționist asupra construcțiilor.
Precedente de luat în seamă
Analiza RFI reamintește că nu este pentru prima oară când are loc un val de călduri excepționale. Fenomenul s-a manifestat într-o bună parte a planetei și vara trecută și economiștii au procedat rapid la evaluarea impactului acestor fenomene meteo de mare anvergură. Un studiu american datând de acum cinci ani concluziona că un grad Fahrenheit adăugat la media temperaturilor estivale, adică două grade Celsius, poate diminua cu până la un sfert de punct creșterea statelor afectate de valul de călduri.
Un alt sudiu publicat în 2022 de către universitatea din Dartmouth constată că episoadele de călduri puternice coincid cu o scădere a PIB-ului per locuitor. Între 1992 și 2013, țările din Sudul planetei au pierdut în medie 6,7% din PIB per locuitor, iar în Nord, 1,5%. Pierderi ce se vor agrava în anii viitori dacă eforturile pentru diminuarea emisiilor de carbon nu se accelerează.