Comunicat de presă de la Parlamentul European
De la finele lui 2020 lumea se confruntă cu o criză fără precedent a semiconductorilor. Lanțul de aprovizionare este foarte complex și vulnerabil la evenimente cum a fost izbucnirea COVID-19. Industria se reface cu greu după șocul cauzat de pandemie, iar UE ia măsuri pentru a-și asigura accesul la semiconductori.
Actul legislativ european privind cipurile vizează creșterea producției de semiconductori în Europa. Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la propunerea legislativă și este gata de negocieri cu guvernele UE.
În februarie 2023, eurodeputații au adoptat întreprinderea comună pentru cipuri (Chips Joint Undertaking) – un instrument de investiție având ca obiectiv să susțină creșterea acestui sector și să promoveze poziția de lider a UE în domeniu pe termen mediu și lung.
De ce sunt microcipurile importante?
Microcipurile electronice, cunoscute și ca circuite integrate, sunt elemente esențiale pentru produsele digitale. Sunt utilizate în activitățile de zi cu zi, lucrul la birou, educația și divertismentul, pentru aplicații esențiale în autoturisme, trenuri, avioane, servicii medicale și automatizare, precum și în sectorul energiei, datelor și comunicațiilor.
De exemplu, un telefon mobil conține în jur de 160 de cipuri diferite, iar mașinile electrice sau hibride – până la 3.500.
Microcipurile sunt totodată esențiale pentru tehnologiile care fac posibilă transformarea digitală, cum ar fi inteligența artificială (IA), sisteme de calcul cu consum redus de energie (low power computing), comunicațiile 5G/6G, precum și Internetul obiectelor (IoT) și platformele edge, cloud și cele de înaltă performanță
Care sunt cauzele crizei de semiconductori?
Producția de microcipuri depinde de un lanț de aprovizionare extrem de complex și interdependent, la care participă țări de pe tot mapamondul. O firmă mare de semiconductori poate să depindă de până la 16.000 de furnizori specializați aflați în diferite țări.
Acest lucru face ca lanțul global de aprovizionare să fie vulnerabil. Poate fi perturbat ușor de crizele geopolitice globale. Acest lucru a devenit foarte clar în urma izbucnirii pandemiei de COVID-19.
Evoluții recente, precum războiul din Ucraina, au provocat îngrijorări suplimentare pentru sectorul cipurilor. Alte evenimente precum incendiile și secetele au afectat producția în marile fabrici și au agravat criza.
Penuria actuală de microcipuri va continua probabil pe tot parcursul anului 2023, deoarece majoritatea soluțiilor sunt de durată. De exemplu, este nevoie de doi până la trei ani pentru a construi o nouă fabrică de semiconductori.
Asigurarea furnizării de semiconductori în Europa
Aproape 80% dintre furnizorii firmelor europene care operează în industria semiconductorilor au sediul în afara UE. Prin adoptarea Actului legislativ privind cipurile, UE dorește să-și consolideze capacitățile de producție de semiconductori pentru a-și asigura competitivitatea în viitor, pentru a rămâne în avangarda tehnologiei și pentru a-și asigura aprovizionarea.
Astăzi ponderea UE în capacitatea globală de producție este sub 10%. Legislația propusă urmărește creșterea acestei cote la 20%.
Acțiunile preconizate de Actul privind cipurile vor fi implementate în principal prin intermediul întreprinderii comune pentru cipuri (Chips Joint Undertaking), un parteneriat public-privat al UE în cadrul programului Orizont Europa. UE dorește să strângă aproximativ 11 miliarde EUR din finanțări UE, din participarea statelor membre, a țărilor partenere și din sectorul privat pentru a consolida cercetarea, dezvoltarea și inovarea existente.