Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Skopje, răspunzând la apelul naționaliștilor, împotriva proiectului de acord destinat reglării litigiului istoric cu Bulgaria, care până acum a blocat începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Recent, parlamentul bulgar s-a pronunțat în favoarea renunțării la veto-ul său ce viza Macedonia de Nord, pe baza unei soluții sugerate de președintele francez Emmanuel Macron, respectiv un text de acord cu unele condiţii puse de partea bulgară.
Manifestația de sâmbătă a avut loc la chemarea principalului partid de opoziție VMRO-DPMNE, formațiune de dreapta naționalistă, condusă de Hristijan Mickoski. „Nu avem nevoie de Europa dacă asta înseamnă să fim asimilați… Nu vreau să fac parte din Europa pentru că am dreptul să fiu macedonean, vorbesc limba macedoneană și mă bat pentru identitatea mea, pentru cultura mea”, a declarat Mickoski în fața manifestanților veniți la protest cu drapele macedonene, cu banderole proclamând „NU Uniunii Europene” sau „Partizani, nu negociați cu fasciștii”, „Trădare!”.
Reamintim că, începând din 2020, Bulgaria a împiedicat lansarea negocierilor Macedoniei de Nord cu Uniunea Europeană. În aceeași situație se află și Albania. În cele din urmă, în 24 iunie, Sofia a renunțat la a mai opune veto-ul său aderării Macedoniei de Nord la UE, dar cu anumite condiții. Potrivit soluției de compromis pregătită de președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene (în vigoare până la 1 iulie – n.n.) Skopje trebuie în primul rând să se angajeze să-și modifice Constituția pentru a include bulgarii între grupurile etnice recunoscute în Macedonia de Nord. De asemenea, trebuie să pună în aplicare un „tratat de prietenie” ce datează din 2017, vizând eradicarea discursurilor pline de ură. Macedonia de Nord este apoi chemată să-și revizuiască programele școlare și să deschidă arhivele fostei poliții comuniste din care reiese tratamentul deosebit de rău rezervat cetățenilor de nație bulgară în această fostă republică iugoslavă. Problema limbii rămâne și ea foarte sensibilă, Sofia considerând limba macedoneană un dialect bulgar. Skopje și Sofia au dispute aprinse privind evenimente și figuri istorice din trecutul otoman. Guvernul macedonean, a cărui demisie este cerută de manifestanți, a respins deja o altă formulă de compromis franceză între Sofia și Skopje, propusă în luna iunie, dar în cadrul consultării publice s-a ajuns la concluzia că nu se deosebește de primul proiect de acord, condițiile puse de Sofia nefiind acceptate de opoziția din Macedonia de Nord. De precizat că această țară este deja membră a NATO din anul 2020.
Aderarea Macedoniei de Nord la UE: Manifestații la Skopje contra unui acord cu Bulgaria în noua lui formulare
Lăsați un comentariu