”E aproape imposibil de aplicat”
Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit despre proiectul pentru noua lege a pensiilor, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și susține că nu există bani nici pentru indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, nici pentru creșterea prevăzută pentru 1 septembrie 2024, fiind „aproape imposibil în momentul de față” să fie aplicat actul normativ propus de Guvern.
Întrebat despre refuzul Ministerului de Finanțe de a aviza lege pe motiv că nu există bani și pentru a doua majorare, Adrian Negrescu a spus: „Încă o lege fără sursă de finanțare, nu e prima dată. Spuneam chiar ieri la dumneavoastră, la B1, că această lege s-ar putea să aibă acelei legi dinainte de alegerile precedente, când, tot la fel, s-a votat majorarea pensiilor cu 40% și nu s-a aplicat niciodată. De ce? Pentru că n-au fost bani”.
„În momentul de față, gândiți-vă, de la 1 ianuarie sunt 16 miliarde de lei, indexarea pensiilor cu rata inflației, 13,8%, banii aceștia nu există, iar de la 1 septembrie să crești pensiile cu până la 40%… Atenție pentru pensionari! Nu toate pensiile vor crește cu 40%. Va fi un indice în funcție de când ai ieșit la pensie, ce pensie ai avut, adică se recalculează pensiile. Unii s-ar putea să nu primească niciun fel de creștere a pensiilor de la 1 septembrie”, a continuat analistul financiar.
„Eh, și acolo ne spunea doamna Oprescu, ministrul Muncii, că ar fi nevoie undeva la nivel de 55 de miliarde de lei numai pentru patru luni, ultimele patru luni, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie din 2024. Păi asta înseamnă aproape 3,5% din PIB, cât bugetul Educației, chiar mai mult decât bugetul Educației în momentul de față. Eh, nici acei bani nu există, motiv pentru care cu siguranță această lege, dincolo de caracterul său profund electoral, e aproape imposibil în momentul de față să fie aplicată”, a adăugat Adrian Negrescu.
Nu sunt bani dar se pot lua din altă parte. De exemplu numai de la pensiile speciale se pot lua 13 miliarde lei. Apoi, reducând Parlamentul cu 200 de parlamentari se mai pot economisi niște zeci, sute de milioane, la fel prin limitarea salariilor la stat la salariul președintelui. Dar grosul poate veni de la reducerea imensului aparat de stat măcar la numărul bugetarilor din Polonia (800.000), un stat dublu ca suprafață și populație. Și apoi, nu toți banii necesari înseamnă efectiv pensie ci și circa două milioane de asistați social (din cei cinci milioane de pensionari). Dacă ciolacii vor pomeni, să le dea (cu măsură), fără a afecta pensiile de contributivitate. E strigător la cer să-i dai pomană unui zugrav, zidar, bișnițar, care n-au plătit CAS, CASS) aproape cât unuia ce a lucrat 30 de ani pe salariul minim.
Cunosc un taximetrist (are cam 45 de ani) care nu plătește CAS și CASS pentru că l-ar costa cam 1.200 lei pe lună, cam 2.500 € anual, adică un apartament la fiecare 15 ani. Și-a și cumpărat apartament (îl ține gol) și până la 65 de ani își mai cumpără unul, tot din CAS și CASS dar dacă tot ciolacii și ciucii ne conduc, va primi și el pomană vreo 1200 lei. Să nu primească nimic, să-și vândă sau închirieze apartamentele cumpărate din CAS și CASS-urile neplătite.
Dar pt salariile si pensiile voastre de paraziti pe viata ai bugetului, sunt bani, nu??? Huooooo, zdrentelor, capuse nesimtite, plosnitelor care va hraniti cu sangele poporului, ciocoilor vanduti stapanilor sua-ue-nato