Adunarea Generală a ONU a cerut miercuri Rusiei, cu o covârșitoare majoritate de voturi, să înceteze războiul în Ucraina

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri, în urale, o rezoluţie în care se „cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei”. Documentul a fost votat cu o majoritate covârşitoare de 141 de ţări, 5 împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea) și 35 abțineri (între care au figurat China, Cuba, India și Africa de Sud). 12 state nu au participat la vot, între acestea fiind de menționat Venezuela, Maroc sau Etiopia.
De precizat că dezbaterile și adoptarea rezoluției, document redactat în termeni foarte severi, intervine în Adunarea generală a Națiunilor Unite (unde nu există drept de veto) după ce Rusia a respins cu veto-ul său un text similar în Consiliul de Securitate al ONU. Este pentru prima oară în ultimii 40 de ani când este convocată o sesiune specială, în regim de urgență, Adunare generală a ONU. Rezoluția, votată de asemenea cu o majoritate record de voturi, cere Moscovei să îşi retragă „imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” din Ucraina şi „condamnă decizia Rusiei de a creşte starea de alertă a forţelor sale nucleare”. Este condamnată agresiunea Rusiei contra Ucainei, este deplânsă implicarea Belarusului în atacul contra Ucrainei și se reafirmă angajamentul faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială ale acestei ţări, inclusiv ale „apelor sale teritoriale”. Se cere accesul neîngrădit al ajutorului umanitar pentru populația afectată de dezastrul comis de trupele agresoare.
În opinia unor diplomați, prezenți la dezbaterile mai sus menționate, votul cu care a fost adoptată rezoluția este considerat „un denunţ global răsunător din partea lumii la adresa Rusiei”. Rezultatul, deși nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, are o oarecare greutate politică la nivel global.

Rezoluția adoptată, un semnal politic al izolării Rusiei

La scurt timp, atât președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și ministrul Afacerilor Externe au reacționat: ”Rusia, Siria, Coreea de Nord, Belarus, Eritreea sunt singurele țări care au votat împotriva rezoluției Adunării Generale a ONU „Agresiunea împotriva Ucrainei”. Așa arată izolarea Rusiei în lume”, a transmis Dmytro Kuleba, șeful diplomației ucrainene. ”141 de state ONU au votat pentru rezoluție. Acesta este un record din 2014 numărul de voturi pentru rezoluția ucraineană. Pentru că textul este cât se poate de dur. Așa arată coaliția anti-război pentru Ucraina. Rezoluția prevede prezența agresiunii, impune Rusiei să oprească focul și să retragă trupele din Ucraina dincolo de granițele sale recunoscute internațional, adică inclusiv Crimeea și Ordlo. Această rezoluție nu este doar un semnal politic important al izolării Rusiei și o fixare a crimelor sale, inclusiv agresivitatea. Ea va fi folosită și în instanțele internaționale.Vom învinge”, a adăugat ministrul.
”Salut aprobarea Adunării Generale a ONU printr-un vot majoritar fără precedent a rezoluției, cu o cerere fermă către Federația Rusă de a opri imediat atacul perfid asupra Ucrainei. Sunt recunoscător tuturor și fiecărui stat care a votat rezoluția. Ați ales partea dreaptă a poveștii”, a scris Zelenski pe Twitter. ”Rezultatele votului arată agresorului în mod convingător că s-a format și funcționează o coaliție globală anti-Putin. Lumea este cu noi. Adevărul este de partea noastră. Victoria va fi a noastră”, a avertizat liderul de la Kiev.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW