O importantă rezoluție a fost supusă miercuri, 12 octombrie, votului Adunării generale a ONU, în care sunt condamnate anexările ilegale de teritorii din Ucraina de către Rusia. Comunitatea internațională a condamnat masiv aceste acțiuni, 143 de state (din 193) votând în favoarea rezoluției prezentate de Ucraina în co-parenaj cu Uniunea Europeană. Jurnaliști acreditați la Națiunile Unite au remarcat faptul că încă două noi state au votat în favoarea Ucrainei față de rezoluția votată la declanșarea invaziei ruse, la 24 februarie. În plus, ei au constatat că, în ciuda temerilor din ultimele zile legate de influența pe care ar fi putut să o aibă ”oboseala” și ”plictiseala” țărilor ne-europene de dezbaterile fără sfârșit în jurul dosarului ucrainean, comunitatea internațională a rămas mobilizată în sprijinul Ucrainei agresate.
Unele țări, remarcă surse de la ONU, au votat în sprijinul Ucrainei deoarece consecințele conflictului încep să se facă simțite la ele acasă. Dar, forța rezoluției constă în sublinierea caracterului ilegal al încălcării ilegale a integrității teritoriale a Ucrainei. Acesta este unul din principiile de bază ale dreptului internațional pe care, dacă ar fi votat împotriva rezoluției, s-ar fi interpretat că-l reneagă.
Înaintea votului, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut tuturor țărilor să afirme că ”nu tolerează ocuparea teritoriului unui vecin prin forță… Rusia a invadat Ucraina și mâine ar putea fi violat teritoriul altui stat. Puteți fi dumneavoastră, ați putea fi următorii”, a spus diplomata americană.
Cinci țări au votat împotriva rezoluției
Rezultatul votului a permis Occidentului să demonstreze cât de izolată este Rusia pe scena internațională. 35 state s-au abținut, între ele figurând China, India, Pakistanul sau Africa de Sud. Doar Belarus, Siria, Coreea de Nord și Nicaragua au votat împotriva rezoluției.
Reamintim că rezoluția a ajuns la votul în Adunarea generală a ONU după ce Moscova a opus veto-ul său unui text similar în Consiliul de Securitate al ONU. Textul votat miercuri ”cere Federației Ruse să revină imediat și fără condiții asupra deciziei din 29 septembrie” privind anexarea unor regiuni ucrainene la Rusia.
D’apoi chiar ase, nu-i prea mare Federatia Rusa … ca-i cat un Continent/America de Sud !