În urma întâlnirii de miercuri dintre reprezentanții principalelor instituții cu atribuții în organizarea alegerilor, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a propus introducerea votului electronic şi/sau prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale, în vederea eficientizării proceselor electorale.
La discuții au participat rerpezentanții următoarelor instituții: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrul Național Cyberint (CNC) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), transmite dcnews.ro.
„În cadrul întâlnirii, discuţiile s-au axat pe concluziile modului în care s-au desfăşurat cele două procese electorale. Preşedintele AEP a informat cu privire la numărul solicitărilor telefonice şi electronice din ziua alegerilor şi la modul eficient în care au fost comunicate informaţiile solicitate. Totodată, a făcut referire la funcţionarea în parametri normali a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal în ziua votării. Directorul general al Direcţiei generale sistemul informaţional electoral naţional a subliniat că nu s-au înregistrat evenimente semnificative care să afecteze infrastructura informaţională şi a reiterat faptul că repartizarea mandatelor va fi efectuată după colectarea datelor finale de pe o staţie-computer securizată şi certificată de CERT-RO”, transmite, într-un comunicat, Autoritatea Electorală permanentă.
Conform sursei citate, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au informat despre apariţia unor „tentative de dezinformare şi de răspândire a ştirilor false care au fost combătute imediat, prin urmare nu au generat efecte nocive la scară largă”.
Președintele Klaus Iohannis a atras atenția, la rândul său, asupra problemelor extrem de grave care au fost la secţiile de votare din străinătate, anunțând că din punct de vedere politic, cei reasponsabili pentru proasta organizare a alegerilor trebuie să plătească cu funcția.
„Aceste probleme trebuie rezolvate urgent pentru că vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an vin prezidenţialele, şi, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluţii rapide şi corecte, voi înfiinţa la nivelul Administraţiei prezidenţiale o comisie mixtă care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toţi cei care au atribuţii în domeniu. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica soluţii şi de a propune aceste soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări: Parlament, Guvern, AEP, în principal”, informează news.ro.
Vot electronic?
Hmmm…
Se pot cumpara mult mai usor voturile:
votezi de pe un LAPTOP si cel de langa tine pregateste o bancnota de 50 de lei
urmarind cum votezi…
P.S.
Metoda anterioara de cumparare a voturilor era bazata pe fotografierea cu telefonul mobil a buletinului de vot – se auzea un click in cabina de votare si jandarmii prindeau faptasul.