Sâmbătă, 29 februarie, la 18 ani de la intrarea în războiul din Afganistan a Statelor Unite (după atentatele din 11 septembrie 2001 puse la cale de teroriștii Al Qaida cu baza în această țară) la Doha, în Qatar, a fost semnat un acord inedit ce prevede retragerea graduală a trupelor americane din Afganistan. Statele Unite și aliații lor, precizează acordul, își vor retrage în termen de 14 luni ansamblul trupelor lor, cu condiția ca talibanii să-și respecte angajamentele luate și incluse în textul acordului.
Pentru Washington, acest acord are o importanţă specială. El se distanțează de acest îndelungat conflict pe care președintele Donald Trump s-a angajat – în campania electorală din 2016 – să-l termine și să aducă acasă trupele americane angajate în conflictul din Afganistan.
Corespondenții agențiilor internaționale de presă acreditați la Doha, citați de „Le Point”, au relatat că acordul între Statele Unite și talibanii afgani, un document ce poate deschide calea spre retragerea trupelor americane și aliate după 18 ani de război și către negocieri propriu-zise de pace interafgane, a fost semnat sâmbătă în capitala Qatarului de către negociatorul Washingtonului, Zalmay Halilzad, și de șeful politic al talibanilor afgani, Abdul Ghani Baradar, în prezența secretarului de Stat american Mike Pompeo. Surse apropiate semnatarilor atrag atenția că nu este vorba, totuși, de un acord de pace propriu-zis, dar documentul semnat „va permite amorsarea unei ieșiri a Statelor Unite din cel mai lung război din istoria lor”.
Este des evocată o statistică ONU potrivit căreia îndelungatul război din Afganistan a costat viața unui mare număr de civili (între 32.000 și 60.000) și a peste 1.900 militari americani.
Cheia acordului de la Doha pentru talibani este începerea retragerii celor 13.000 militari americani din Afganistan. În contrapartidă, s-au angajat să interzică orice act terorist lansat din teritoriile controlate de ei și să inițieze adevărate negocieri de pace cu guvernul de la Kabul cu care până în prezent au refuzat să discute.
Etapă preliminară
În următoarele câteva luni, americanii își vor rechema acasă un lot de 8.600 militari. Calendarul și amploarea retragerii ulterioare a restului trupelor au rămas deocamdată imprecise, chiar dacă Donald Trump nu a făcut un mister din faptul că „vrea să pună capăt războaielor fără sfârșit”. Washingtonul insistă asupra ideii retragerii progresive a trupelor americane, condiționată însă de respectarea de către talibani a angajamentelor luate. A fost prevăzută de asemenea începerea, imediat după ceremoniile semnării acordului de sâmbătă, a negocierilor interafgane într-un oraș ce urmează a fi stbilit. Des evocat este orașul Oslo.
MAE român salută acordul de la Doha
„România salută semnarea, la 29 februarie 2020, a acordului dintre SUA și talibani pentru normalizarea situației din Afganistan, precum și a declarației comune pentru pace dintre SUA și guvernul afgan. Aceste documente importante vin în continuarea înţelegerii, convenită de SUA și talibani la 14 februarie 2020, privind reducerea semnificativă a violențelor în Afganistan și implementată pentru o perioadă de șapte zile, în perioada 22-28 februarie 2020.
România îşi exprimă încrederea că implementarea deplină a acordurilor va crea condițiile pentru instaurarea unui climat de stabilitate în Republica Islamică Afganistan. România speră că acestea vor contribui la întărirea încrederii între toate părţile implicate în conflict și la consolidarea premiselor favorabile pentru următoarele etape ale procesului de negociere, în special lansarea negocierilor intra-afgane în sensul obţinerii unei soluti consensuale.
România va continua să susţină demersurile de asigurare a păcii și securităţii în Afganistan, în coordonare deplină cu aliatții săi, în cadrul NATO”, se arată în comunicatul MAE.
Si noi romanii ce facem?ne retragem?,….am instaurat sau nu democratia in Afganistan? Rusine sa ne fie ,cheltuim banii care puteau fi directionati pentru cei 200000 de copii care sunt prost alimentati in Romania ,bani care puteau fi folositi in combaterea TBC-ului (boala a tarilor sarace) unde suntem pe primul loc in Europa.Dar ce sa-i faci asa a ordonat Inalta Poarta de la washington,”aliatul strategic” care ne impune sa cumparam armament american .