Află de ce este nevoie de aerisirea prin ventilație mecanică a clădirilor termoizolate

Dacă în urmă cu câțiva ani ventilatia cu recuperare de caldura era în principal apanajul celor cu dare de mână, echipamentele fiind scumpe și puțin cunoscute, în prezent, aerisirea prin sistem de ventilație mecanica, devine o practică tot mai des folosită.

Creșterea costurilor la energie și pandemia de coronavirus, au fost doi factori care au contribuit la adoptarea mai accelerată, a sistemului de ventilație.

S-a dovedit a fi soluția potrivită atât pentru reducerea costurilor pentru încălzire cât și pentru îmbunătățirea calității aerului în interiorul.

Ventilația mecanică reduce costurile pentru încălzire

Prețurile în continuă creștere la energie, au atras după sine un val de măsuri cu scopul de a micșora pierderile de căldură a clădirilor. În ultimii ani, pentru realizarea noilor construcții s-au folosit tehnologii tot mai performante de izolare termică iar majoritatea locuințelor veci au fost reabilitate termic și dotate cu tâmplărie termopan.

S-a obținut în felul acesta, reducerea transferului termic prin pereți și partea vitrata dar fără să se ajungă la economia de energie scontată. Explicația este faptul că metodele avansate de izolare termică trebuie să fie însoțite de metode moderne de aerisire a clădirilor, numai astfel se pot eficientiza costurile de întreținere.

Dacă se rămâne la varianta clasică de deschidere a ferestrelor, se pierde până la 50% din energia termică a clădirii. După fiecare aerisire, locuința se răcește și trebuie să fie încălzită din nou. Fiecare ocazie de deschidere a ferestrelor, în sezonul rece, este ”taxată” în factura pentru încălzire.

Este o situație de impas. Pe deoparte, crește nevoia de aerisire, din cauză că locuințele izolate nu mai respiră în mod natural și se acumulează rapid mirosurile. Deasemeni, crește umiditate și atunci când sunt diferențe de cca. 7°C între temperatura din interior și temperatura din exterior, apare condensul, igrasia și mucegaiul.

Pe de altă parte, pentru a putea păstra căldura în casă, tendința este aceea de a aerisi cât mai puțin, altfel nu se justifică cheltuielile cu izolarea pereților. În concluzie, este nevoie să fie eliminat numai aerul viciat dar să se rețină căldura în interior.

Soluția modernă care ne scoate din impas, este ventilatia mecanica cu recuperarea de caldura din aerul viciat.

Astfel clădirea este aerisită în mod continuu și eficient, cu pierderi minime de energie termică.

Ventilația mecanică îmbunătățește calitatea aerului din interior

Proprietarii clădirilor excelent izolate dar aerisite tot prin metoda clasică, se confruntă cu o serie de fenomene neplăcute și nedorite. În aceste locuințe, calitatea aerului interior se deteriorează rapid, fapt ușor de demonstrat cu ajutorul unui aparat de măsurare a concentrației de dioxid de carbon, acesta fiind considerat un indicator al poluării aerului din interior.

În funcție de zonă, aerul proaspăt de afară ajunge în casă cu un anumit grad de poluare. În interior, continuă să se deterioreze. Cei mai cunoscuți poluanți din interior sunt:

 • CO2 -expirat de ocupanții clădirii sau a animalelor de companie
 • Praful de casă ­- format din particule de impurități de natură umană sau animală, fibre textile, spori de ciuperci, diferite reziduuri (ex. de la acarieni)
 • Polenuri – intră pe ferestre în timpul aerisirii sau sunt emise de plantele din interior
 • Umiditatea în exces – condensează pe suprafețele reci iar în timp produce mucegai
 • Viruși, bacterii – frecvent întâlniți în sezonul gripal, pot infecta persoanele din încăpere fiind transmisibil pe cale aeriană
 • Acarienii de praf -se hrănesc cu celulele moarte ale pielii
 • Compuși organici volatili – dispersați în aer cu ocazia curățeniei, a igienizării sau prin folosirea cosmeticelor
 • Formaldehide – emanate de obiectele din casă: mobilier, covoare, parchet
 • Gaz radon, fum, oxid de azot 

Toți acești poluanți existau și înainte numai că, după reabilitatea termică și creșterea etanșeității clădirii, diluarea poluanților din interior nu se mai poate face pe calea naturală, prin fisurile din pereți, fisurile din tâmplăria ferestrelor sau prin coloanele de aerisire. 

Nici aerisirea ocazională nu rezolvă extragerea eficientă a poluanților acumulați în interior. Spre deosebire de metoda clasică de aerisire, ventilația mecanică controlată extrage aerul poluat și introduce continuu, suficient aer proaspăt cu aport de oxigen.

Beneficiile proprietarilor care aerisesc locuința printr-un sistem de ventilație mecanică

Principalele beneficii ale sistemului de ventilație mecanică sunt:

 • Aer Curat și Sănătos în interior indiferent de locație
  Aerul proaspăt introdus din exterior este filtrat de poluanți: praf, polenuri, gaze de eșapament, pulberi în suspensie, fiind benefic persoanelor sensibile care suferă de alergii și afecțiuni respiratorii.
 • Fără noxe poluante și fără mirosuri neplăcute
  Extrage aerul viciat și odată cu el agenții poluanți din interior: CO2COV, formaldehide, mirosuri specifice din bai și bucătării, mirosuri umane, al animalelor de companie, fum, etc.

  Previne acumularea în încăperi a gazelor radon imposibil de depistat prin simțurile umane, fiind un gaz inodor, incolor și insipid.

  Este benefic în episoadele de gripă. Reduce riscul răspândirii bolii și elimină continuu agentul infecțios dispersat în aer prin vorbire sau strănut.

  Este suficient ca filtrele de ventilatie să fie schimbate periodic pentru ca aerul din interior să fie mereu proaspăt chiar dacă casă se află în oraș, într-o zonă cu grad ridicat de poluare.
 • Microclimat confortabil și plăcut in interior, indiferent de anotimp.
  Sarcina aerisirii este preluată în totalitate de sistemul de ventilație astfel că în casă este suficient aer proaspăt indiferent dacă afară este zăpadă sau caniculă.

  Somnul este odihnitormunca de acasă sau învățarea se poate desfășura cu randament maxim pentru că este suficient oxigen și liniște. Fereastra poate fi ținută închisă… zgomotul, poluarea, frigul, rămân afară.
 • Fără igrasie și mucegai, datorită eliminării continue a umidității în exces. Senzorii de umiditate, adaptează debitul de aer schimbat în funcție de necesități.

  Atunci când se desfășoară activități care cresc umiditatea relativă din aer (se face baie, se gătește sau sunt mai multe persoane în casă) se emite în mod automat comanda de trecere a sistemului de ventilație pe o treaptă de funcționare superioară, pentru a putea extrage excesul de umiditate format.

Care sunt metodele de ventilație mecanică?

Există două metode de ventilație mecanică. Ambele au același scop de a schimba aerul din interior cu pierderi minime de căldură. Sunt însă diferențe importante cum ar fi: modul și locul de instalare (într-un spațiu tehnic dedicat sau chiar în încăperea în care se află ocupanții), spațiul pe care îl aerisesc (întreaga casă sau numai o încăpere), prețul și gradul de eficiența în recuperarea căldurii aerului viciat.

Ventilația centralizată 

 • Este formată dintr-un sistem de distribuție a aerului care traversează toată casa și o unitatea de ventilație care se montează de obicei într-o camera tehnică.
 • Ventilația mecanică centralizată este recomandată pentru construcții noi sau aflate în fază de reabilitare termică pentru a putea ascunde tubulatura de ventilatie în structura clădirii.
 • Pentru menținerea igienei aerului transportat, se recomandă tubulatura de ventilație antibacteriană, antistatică cu interior neted și aerodinamic. Ultimele două caracteristici au un rol important pentru distribuția silențioasă a fluxului de aer.
 • Sistemul extrage aerul viciat din încăperile cu umiditate ridicată și mirosuri specifice cum sunt bucătăria, baia, atelierul în care se lucrează cu diferite substanțe nesănătoase și introduce aer curat și filtrat în camere, dormitoare și birouri.
 • În plus, iarna asigură recuperarea căldurii aerului viciat și o transferă aerului curat, dar rece, introdus de afară. De exemplu, dacă afară sunt -10°C, aerul introdus poate avea +16,4°C, în funcție de performanța recuperatorului de căldură achiziționat. 
 • Tehnologia de automatizare adaptează intensitatea ventilației la ritmul de viață al ocupanților. 
 • Cu ajutorul senzorilor de confort, menține umiditatea, temperatura și dioxidul de carbon în parametrii optimi și scade costurile de întreținere.

Ventilația descentralizată (locală)

 • Poate fi instalată ușor, practic oriunde, în fiecare cameră. Nu necesită un sistem de tubulatură deci poate fi montat fără deranj chiar și în încăperi locuite.
 • Permite ajustarea vitezei de funcționare a unității în funcție de nevoie. Se poate alege dintre mai multe trepte de funcționare: turbo, normală sau de noapte.
 • Oferă o ventilare locală, sănătoasă și eficientă, cu un coeficient ridicat de recuperare termică.
 • Pentru aerisirea întregii locuințe se recomandă montarea unui recuperator de căldură descentralizat în fiecare încăpere. Instalarea, întreținerea și curățarea sunt simple.

În concluzie, implementarea unui sistem de ventilație mecanică crește eficiența energetică a clădirii dar și confortul ocupanților, asigurând o calitate excelentă a aerului din interior. În plus, indicatorii de confort: temperatura, umiditatea și concentrația de CO2, vor fi menținuți în valori optime pe toată durata zilei.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW