”Să fie ajutată Ucraina, da, este normal, dar nu în detrimentul Africii”, s-au exprimat în ultimele zile unii lideri africani, reproșând țărilor bogate că varsă miliarde de dolari Kievului, fără să răspundă întotdeauna angajamentelor luate față de continentul african. La ultima reuniune din aprilie a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, de la Washington, reamintește France Presse citat de ”Le Figaro”, țările africane și-au exprimat temerile în legătură cu dublul standard în materie de ajutoare internaționale.
Războiul din Ucraina arată ”adevărată față a acțiunii marilor puteri în direcția continentului african”, a subliniat o sursă diplomatică din Benin intervievată de AFP înaintea unui summit ce va avea loc în cursul acestei săptămâni la Paris, consacrat problemelor sărăciei și finanțării climatice, cu constatarea unei neglijări a Africii. O bună parte a ajutorului destinat Ucrainei este destinată armelor, ceea ce impune a se face unele comparații privind destinația ajutoarelor. Distrusă parțial de ruși și invocând o prăbușire a PIB-ului său, anul trecut, cu 30%, Ucraina s-a pomenit cu un val de ajutoare de peste tot din Occident. Aliații săi i-au promis la 24 februarie peste 150 miliarde de euro cu titlu de ajutor, informează Institutul de economie mondială din Kiev și noi finanțări ar putea fi anunțate la conferința internațională de miercuri 21 iunie de la Londra, consacrată reconstrucției Ucrainei, evaluată de Banca Mondială la 411 miliarde de dolari.
Principala regiune beneficiară de ajutor pentru dezvoltare, Africa Subsahariană, și-a văzut diminuat ajutorul, anul trecut, până la 29 miliarde de dolari, cu 8% mai puțin față de sumele anterioare.. În schimb, ajutorul pentru Ucraina a ajuns la 16 miliarde de dolari, față de un miliard în anul precedent. ”Asistăm la un flux imens, anterior imposibil de conceput, dar care astăzi a devenit posibil”, a declarat pentru France Presse ministrul de Externe al Nigerului, Hassoumi Massoudu. Este o dovadă, a subliniat el, ”că resurse și mecanisme existente ar putea fi utilizate și pentru continentul african”. Mai ales că sunt țări africane ce se confruntă, și ele, cu conflicte militare ce se adaugă la crize economice grave. ”Există conflicte în nordul statului Congo, în Sudan și în alte părți ale Africii, dar sprijinul pe care-l obține Ucraina din partea țărilor occidentale este acum fără precedent…”, a comentat, cu regret, o sursă guvernamentală din Zambia.
Africanule zambat/pozat, de sute de ani … ai vostri v-au vandut ca sclavi/in speta’ntai – pentr’un winski ; dara … si mai pe urma / pentr-o vodka !