luni, 25 mai, 2020
18.9 C
București

Agenția Spațială Europeană construieşte un robot pentru curăţarea orbitei Pământului

Agenția Spațială Europeană (ESA) a inițiat un proiect la capătul căruia va fi construit un roboţel cu care să cureţe o parte a celor aproximativ 128 de milioane de gunoaie spaţiale.
Denumit sugestiv „Clean Space”, roboţelul va fi lansat în anul 2025 şi este conceput să scoată de pe orbita Pământului gunoaiele spaţiale de cel puţin 4.000 de kilograme, astfel încât să cureţe parţial orbita terestră.
Misiunea urmează a fi denumită „e.Deorbit”, potrivit b1.ro.
Alternativ, în situaţia în care nu pot fi împinse în atmosfera Pământului (unde ar arde), obiectele ar putea fi duse pe o orbită mai mare celei pe care o ocupă acum şi care ajunge la o altitudine de 2.000 de kilometri.
Inginerii Agenției Spațiale Europene nu s-au hotărât, încă, cu privire la modul în care capturarea obiectelor ar urma să fie făcută, în momentul de faţă existând mai multe posibilităţi.
„Exemplele la care mă pot gândi sunt un braţ robotic cu care să prind gunoiul, sau o altă formă de clamă care să se fixeze pe el, sau prinderea rămăşiţelor cu o plasă similară celor utilizate de pescari sau prin împuşcarea lor cu un harpon”, a declarat un inginer implicat în proiect.
Pe orbita inferioară a Pământului (2.000 de kilometri) se află peste 3.000 de sateliţi scoşi din uz şi zeci de milioane de bucăţi din alte dispozitive spaţiale. O parte a acestor dispozitive au fost distruse chiar intenţionat (ex. China), lucru care nu a făcut altceva decât să polueze şi mai mult orbita planetei.
Însă viteza pe care aceste obiecte o au poate ajunge şi la câţiva zeci de mii de kilometri pe oră. Orice impact cu un astfel de obiect, oricât de mic, poate distruge sateliţii şi navetele care sunt lansate în spaţiu sau pot chiar ucide astronauţii.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Profesorii, evaluați după morală și online

Profesorii vor fi evaluați de-acum încolo după cum vor ține lecții și vor pune note online, ca...

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...