Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor și persoanelor afectate de tragicul eveniment produs la Crevedia, județul Dâmbovița, în data de 26 august 2023, unde exploziile la autocisterne cu gaz petrolier lichefiat (GPL) au declanșat un incendiu de amploare, soldat cu victime și răniți, atât din rândul populației civile, cât și al personalului de intervenție, dar și cu pagube importante suferite de localnici, arată un comunicat al Ministerului Muncii.
Ajutoarele de urgență instituite de Guvern se acordă pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare, masă și alte cheltuieli neprevăzute familiei/însoțitorului persoanei rănite, pe perioada spitalizării răniților în țară sau în străinătate; pentru sprijinirea răniților internați și externați; pentru acoperirea unei părți din pagubele înregistrate în gospodăriile și locuințele afectate și pentru sprijinirea familiilor în care s-au înregistrat decese.
Astfel, pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în străinătate se acordă o sumă forfetară de 2.000 euro/lună, respectiv 2.000 lei/lună, în cazul celor care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în țară.
De asemenea, pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate se acordă suma forfetară de 1.500 lei.
Totodată, pentru gospodăriile afectate de explozie se acordă următoarele ajutoare de urgență:
– câte 10.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
– câte 7.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
– câte 4.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%;
– câte 2.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție de până la 25%;
– câte 1.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror bunuri din gospodărie/locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.
În situațiile în care s-au înregistrat decese, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de 7.500 lei, pentru fiecare dintre membrii decedați, de aceeași sumă urmând a beneficia și familiile răniților care decedează ulterior, din cauza gravității arsurilor și afecțiunilor asociate.
Pentru acordarea acestor ajutoare de urgență nu este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată și nici efectuarea anchetei sociale, cu excepția ajutoarelor care se acordă pentru însoțitori și familiile persoanelor care decedează ulterior.
Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență, estimată în acest moment la 1,5 milioane lei, se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și se acordă până la sfârșitul exercițiului bugetar al anului 2023.
Evident, ajutoarele’s necesare … la vremuri de rastriste .
Dara/chiara/totusi … care fuse cauza pardalnicei bubuituri ?
Io merg pe „electrostatica” … nestapanita !
Această tragedie ar putea readuce pe tapet problema modificării legislației referitoare la montarea hidranților pentru stingerea incendiilor …. acestea sunt necesare și în cartierele din localtăți, în apropierea clădirilor pentru locuințe, la fel cum se întâmplă în alte țări civilizate. Prin montarea hidranților pentru stingerea incendiilor în apropierea clădirilor pentru locuințe și nu numai, în cartierele localităților s-ar eficientiza munca pompierilor, s-ar reduce timpii de acțiune pentru stingerea incendiilor, putând fi prevenite multe din tragediile actuale, având în vedere și faptul că multe localități sunt racordate la rețeaua națională de gaze naturale, stațiile de alimentare cu carburanți sunt amplasate lângă case și plocuri de locuințe, dar și lângă rețele importante de transport.