0.3 C
București
miercuri, 27 ianuarie

Ajutor financiar pentru regiunea de Nord-Est prin Fondul de Solidaritate UE

Comisia Europeană propune acordarea unui sprijin de 8,2 milioane de euro pentru regiunea de Nord-Est a României, puternic afectată de inundaţiile din vara anului 2018.

Propunerea de astăzi a Comisiei Europene de mobilizare a asistenţei financiare prin Fondul de solidaritate include, pe lângă România, Austria şi Italia; toate aceste ţări au avut de suferit ca urmare a dezastrelor naturale care au avut loc în anul 2018. Sprijinul financiar propus pentru cele trei state este de aproape 294 de milioane de euro.

Responsabilă de Fondul de solidaritate al UE, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a declarat: „Un dezastru poate lovi în orice moment. Nu putem preveni întotdeauna acest lucru, însă putem reduce daunele şi, cel mai important, putem contribui la protejarea cetăţenilor noştri. Îmi doresc ca acest sprijin de 8,2 milioane de euro din Fondul de solidaritate să ajute la reducerea poverii financiare căreia regiunea de Nord-Est a trebuit să-i facă faţă pentru a acoperi costurile de urgenţă şi operaţiunile de recuperare după inundaţiile din vara trecută. La Sibiu, ne-am angajat să rămânem uniţi la bine şi la greu, să dăm dovadă de solidaritate în vremuri dificile şi să fim mereu unii alături de ceilalţi. Iar astăzi, prin Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, întindem o mână de ajutor României, Austriei şi Italiei.”

Pe 7 septembrie 2018, România a trimis Comisiei Europene (DG REGIO) o solicitare pentru sprijin financiar prin Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, pentru regiunea Nord-Est, de departe cea mai afectată de inundaţiile din vara anului 2018. Apoi, pe 9 octombrie 2018 autorităţile române au trimis o cerere revizuită, ce a avut nevoie însă de clarificări. România a transmis DG REGIO toate informaţiile solicitate în decembrie 2018.

Astfel, în urma precipitaţiilor abundente căzute în perioada de la jumătatea lunii iunie până la începutul lunii august 2018, au fost raportate distrugeri semnificative ale infrastructurii, terenurilor agricole şi locuinţelor în şase judeţe ale regiunii Nord-Est, cu precădere în Neamţ, Bacău şi Suceava. Autorităţile române au estimat costurile operaţiunilor de salvare şi protecţie civilă la aproape 295 de milioane de euro.

Ce este Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost creat în urma inundaţiilor grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, acesta a intervenit în cazul a 84 de dezastre provocate de diferite evenimente catastrofale, printre care inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă.

Până în prezent, 24 de ţări europene au beneficiat de sprijin în valoare totală de peste 5,2 miliarde de euro.

Propunerea de astăzi privind acordarea de asistenţă financiară României, Austriei şi Italiei prin intermediul Fondului de solidaritate al UE trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu.

România a beneficiat până acum de sprijin financiar prin Fondul de Solidaritate al UE în valoare de 119 milioane euro, pentru 7 cazuri raportate la Comisie drept dezastre naturale şi care au avut loc între aprilie 2005 şi iulie 2014.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW